Home | Adopteren: de adoptie van een Dobermann gaat op deze manier (tips)

Adopteren: de adoptie van een Dobermann gaat op deze manier (tips)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Als je besluit een Dobermann te kopen, dan heb je twee opties. Je kunt een pup kopen bij een erkende fokker. Maar je kunt ook kijken of er ergens een Dobermann in het asiel zit. In het laatste geval heb je vaak een hond die al iets ouder is.

Dat heeft voordelen, maar ook nadelen. Een hond uit het asiel halen is een goed idee als je al veel ervaring hebt met dit ras. Je weet dan waarschijnlijk goed hoe je hem of haar moet africhten en moet opvoeden.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Dobermann nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Dobermann!

Hoe adopteer je een Dobermann?

Een Dobermann adopteren is niet ingewikkeld. Je kunt dit via een asiel of via een stichting doen. Bij het adopteren van een hond, moet je er rekening mee houden dat de hond niet jouw eigendom wordt. De hond blijft eigendom van het asiel of van de stichting.

Jij bent wel verantwoordelijk voor de verzorging van de Dobermann. Ook zul jij moeten zorgen voor alle kosten, ook als de hond ziek is of ziek wordt.

Een Dobermann uit het asiel halen

Als je een Dobermann in het asiel hebt gezien, dan kun je contact met het asiel opnemen. Zij bekijken dan of jij een geschikte baas zou kunnen zijn voor de hond. Als dat zo is, dan kun je kennismaken met de hond. Vaak kun je ook een stukje met de hond wandelen, zodat je goed kunt ondervinden of jij een goede baas voor de hond zou kunnen zijn.

Voor een hond uit het asiel betaal je vaak tussen de 90 en de 250 euro. Een pup is duurder dan een al wat oudere hond.

Let op: Het kopen of adopteren van een Dobermann (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Dobermann Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Problemen met een Dobermann uit het asiel

Een hond adopteren is een nobel gebaar. Maar houd er rekening mee dat het niet makkelijk is. De hond is vaak om een bepaalde reden in het asiel terecht gekomen. In veel gevallen is dat doordat de hond ongewenst gedrag liet zien. Een Dobermann is een hond met een sterke eigen wil.

Hij heeft een echte leider als baas nodig. Als zijn vorige eigenaar dat niet was, dan kun je er van uit gaan dat je de hond heel veel moet leren en nog meer moet afleren. Daar moet je wel tijd, energie en ervaring mee hebben.

Op training met je Dobermann

Het is altijd verstandig om met je hond op training te gaan. Maar als je een Dobermann uit het asiel haalt, dan is dat zeker erg verstandig. De hond moet vanaf de eerste dag weten dat jij de leider bent van de roedel. Doe je dat niet, dan is de kans groot dat ook jij niet de juiste baas bent voor de Dobermann.

In de meeste gevallen zal een asiel de hond ook alleen meegeven aan een baas met veel ervaring met honden en het liefst met ervaring met honden uit het asiel.

Gezondheidsrisico’s als je een Dobermann adopteert

Een geadopteerde hond is vaak al iets ouders. In veel gevallen is er weinig bekend van het verleden van de hond. Je weet niet wie de ouders zijn en je weet ook niet of er sprake is van erfelijke gezondheidsaandoeningen. De Dobermann is een relatief gezond ras.

Dus de kans dat je een zieke hond uit het asiel adopteert is best klein. Maar als de hond geen rashond is, en misschien een kruising is tussen een Dobermann en een ander ras, dan loop je meer risico op een hond met gezondheidsproblemen.

Veel voorkomende ziektes bij de Dobermann

Er zijn een aantal erfelijke aandoeningen die je vaker ziet bij de Dobermann dan bij een ander ras. Een van deze aandoeningen is de erfelijke bloedziekte Von Willebrand’s Ziekte. Hierbij wordt het stollingsvermogen van het bloed aangetast. Het belangrijkste symptoom is overmatig bloeden na een verwonding of operatie.

Maar ook bloedneuzen, bloedend tandvlees of bloedingen in de maag en darmen komen vaak voor. Er is geen genezing voor deze ziekte. Honden kunnen met deze ziekte wel een normaal leven leiden.

Als je wilt weten of de Dobermann die je wilt adopteren uit het asiel aan deze of aan een andere aandoening lijdt, dan kun je het beste een bloedtest aanvragen. De kosten voor deze bloedtest zul je zelf moeten betalen. Maar het voordeel is dat je dan wel zeker weet dat je een relatief gezonde hond adopteert.

Je kunt nooit zeker weten of de hond helemaal gezond is. Maar met een bloedtest kunnen de meest voorkomende ziekten bij de Dobermann wel getest worden.

Een Dobermann uit het buitenland adopteren

Er zijn ook veel stichtingen waarbij je een hond vanuit het buitenland kunt adopteren. Je kiest de hond vanaf een website en dat is vaak ook het grote probleem met deze honden. De stichting heeft als doel om voor zoveel mogelijk honden een nieuw huis te vinden.

Maar ze kunnen op afstand niet bepalen of de hond bij de baas past en andersom. De honden hebben vaak langere tijd op straat gewoond en ze hebben daardoor allerlei gedragsproblemen.

Leer alles over het kopen of adopteren van jouw Dobermann

Overweeg je een Dobermann te kopen of te adopteren? Super! Bekijk dan ook het Dobermann Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een buitenlandse hond opvoeden

Als de Dobermann vanuit het buitenland naar Nederland komt, dan moet de hond aan heel veel dingen wennen. Hij komt in een totaal andere omgeving, vaak ook een ander klimaat. De hond moet wennen aan het huis, aan het gezin, aan de omgeving en aan jou als baas.

Vaak hebben deze honden veel angsten en ze hebben een goede baas nodig die ze over deze angsten heen kan helpen. Als je een Dobermann adopteert uit het buitenland dan kost het veel tijd, energie, geduld en training om de hond goed op te voeden.

Als gezin een Dobermann adopteren

Wil je als gezin een Dobermann adopteren, lees je dan ontzettend goed in. Zorg ervoor dat je alles weet over het ras en over zijn persoonlijkheid. De Dobermann kan een perfecte gezinshond zijn. Maar hij heeft een goede socialisatie en een consequente opvoeding nodig.

In de meeste gevallen is dat nu juist datgene dat een Dobermann uit het asiel niet heeft gehad. Daarom kost het heel veel energie, geduld, tijd en inspanning om de Dobermann zo te trainen dat hij een liefdevolle gezinshond wordt.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Dobermann?

Bekijk dan het Dobermann Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Dobermanns. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Dobermann wilde weten in één compleet e-book!”

Dobermann Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Dobermann!

  • Wil je een Dobermann kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Dobermann zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Dobermann trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Dobermann de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Dobermanns en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Dobermann Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Dobermann Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Dobermann Handboek interessant zal vinden.

Welkom Dobermann vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!