Home | Alles over de Dobermann met een blauwe vacht (uitgebreid artikel)

Alles over de Dobermann met een blauwe vacht (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Dobermann met een blauwe vacht is officieel niet erkend door de FCI. De blauwe vachtkleur is een verdunde kleur. Andere verdunde kleuren die je bij honden ziet zijn champagne, charcoal, zilver en fawn. Fawn is een licht geel/bruine vachtkleur.

De blauwe vacht van de Dobermann is dus geen officiële vachtkleur. Toch zie je regelmatig een Dobermann met een blauwe vacht in het straatbeeld. In de meeste gevallen is dat dan geen Dobermann met een officieel stamboom document.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Dobermann nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Dobermann!

Hoe komt de Dobermann aan zijn blauwe vacht?

Honden met een verdunde vachtkleur, zoals de blauwe Dobermann, hebben deze vachtkleur gekregen doordat zij een bepaald gen met zich meedragen. Het verdunningsgen MPLH verdunt alle kleuren. Hierdoor is ooit een Dobermann met een blauwe vacht ontstaan. Hier is door verschillende fokkers mee doorgefokt. En daardoor zie je vaker Dobermann honden met een blauwe vacht.

De blauwe vacht is niet erkend

De FCI heeft de blauwe vacht niet erkend als officiële vachtkleur van de Dobermann. Erkende fokkers mogen daarom ook niet met een hond die het MPLH-gen heeft gaan fokken. Je ziet bij een pup al of de vacht deze blauwe kleur heeft. Een erkende fokker zal zo’n pup nooit houden om meer te gaan fokken.

Want dit is geen erkende vachtkleur door de FCI. En fokkers kunnen deze honden ook niet als rasechte Dobermanns verkopen.

Er is natuurlijk wel vraag naar een Dobermann met een blauwe vachtkleur. Het is een aparte kleur en er zijn daarom altijd mensen die een Dobermann willen met deze specifieke blauwe kleur. Daarom zijn er altijd fokkers te vinden die wel met honden die dit gen hebben willen fokken.

Hierbij moet je wel bedenken dat dit fokkers zijn die zich niet aan de raskenmerken houden die de FCI heeft opgesteld. Zij fokken waarschijnlijk alleen maar voor het geld. En hebben geen liefde voor het ras, zoals de erkende fokkers wel hebben.

Nadelen Dobermann met een blauwe vacht

Een nadeel van een Dobermann met een blauwe vacht is dat de hond niet officieel erkend wordt door de FCI. Dat betekent dat je geen shows met je Dobermann kunt lopen en dat je ook niet officieel met je Dobermann kunt fokken. Als je je Dobermann hebt als gezinshond, dan zou dat natuurlijk geen probleem zijn.

Een Dobermann met een blauwe vacht heeft hetzelfde karakter als de Dobermann met een andere vachtkleur. Een prima gezinshond, als de hond goed opgevoed wordt.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Dobermann wordt ook uitgebreid behandeld in Dobermann Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Dobermann blauw kan een vachtaandoening hebben

Een groter nadeel van een Dobermann met een blauwe vacht is dat je hond een vachtaandoening kan hebben. Deze aandoening heet Color Mutant Alopecia. De meeste honden die deze aandoening hebben, worden geboren met een normale (blauwe) vacht.

De eerste symptomen ontwikkelen zich meestal als de hond vier maanden tot drie jaar oud is. Hoe ouder de hond wordt, hoe meer hij broos haar ontwikkelt. Het gevolg hiervan kan haaruitval zijn.

Deze aandoening tast alleen de blauwe gedeelten van de vacht aan. Het is een ongeneeslijke aandoening. Er zijn shampoos op de markt die de schilfering en jeuk iets kunnen verminderen. Als je Dobermann met zijn blauwe vacht aan deze aandoening lijdt, dan zal hij zijn leven lang last hebben van jeuk en huidirritaties. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat de FCI deze vachtkleur niet als officiële vachtkleur erkend.

Het verzorgen van de blauwe vacht van de Dobermann

Welke kleur vacht je Dobermann ook heeft, de verzorging is hetzelfde. De vacht van de hond is slank en glad. De vacht ligt dicht op de huid. Alleen bij de nek kan de Dobermann een lichte ondervacht hebben. De vachtkleuren zijn zwart, rood, blauw en reebruin.

Waarbij blauw dus geen erkende kleur is door de FCI. Boven ieder oog heeft de hond een roestkleurige aftekening. Deze hebben ze ook op hun snuit, keel, borst, poten en voeten.

De vacht van de Dobermann heeft minimale verzorging nodig. De korte vacht verhaart wel. Het is voldoende om de vacht wekelijks te borstelen met een rubberen borstel of een verzorgingshandschoen. Het is niet nodig om je Dobermann regelmatig te baden. Als hij in iets heeft gerold dat stinkt, dan kun je hem in bad doen. Maar aangeraden wordt om dit niet te vaak te doen.

Leer alles over jouw lieve Dobermann

Wil je álles leren over jouw Dobermann? Bekijk dan ook het Dobermann Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Vachtverzorging als je Dobermann een vachtaandoening heeft

Als je blauwe Dobermann de vachtaandoening Color Mutant Alopecia heeft, dan zal de verzorging van de vacht van je Dobermann intensiever zijn. Je hond heeft dan last van schilfering en jeuk. Dit kun je behandelen door de vacht te verzorgen met een shampoo met een medicinale werking.

Hierdoor vermindert de jeuk en de schilfering. Afhankelijk van hoeveel last je hond heeft van deze aandoening zul je de vacht vaak of minder vaak moeten behandelen met deze shampoo.

Het is ook altijd verstandig om met je hond naar de dierenarts te gaan als je merkt dat hij last van jeuk en schilfering heeft. Je dierenarts kan je adviseren over de juiste verzorging van zijn vacht. Ook kan hij bepalen door middel van een bloedonderzoek of je Dobermann inderdaad deze vachtaandoening heeft.

Een Dobermann met een blauwe vacht kopen

Als je een Dobermann met een blauwe vacht koopt, dan moet je je realiseren dat je een hond koopt die een groot risico loopt om de vachtaandoening Color Mutant Alopecia te hebben. Dit komt pas op latere leeftijd tot uiting. Dus bij een pup kun je niet zien of hij deze aandoening heeft of zal krijgen.

De Dobermann met een blauwe vacht is niet officieel erkend door de FCI. Bij een erkende fokker zul je ook geen Dobermann met een blauwe vacht kunnen kopen.

Als je een gezonde Dobermann pup wilt kopen, dan is het verstandig om altijd een pup te halen bij een erkende fokker. Je zult dan vaak geen pup kunnen kopen met een blauwe vacht. Soms zit er een pup met een blauwe vacht in een nestje bij een erkende fokker. Hij zal je dan altijd vertellen wat de risico’s zijn van een hond met een blauwe vacht. Ook zul je waarschijnlijk bij deze pup geen officieel stamboom document kunnen krijgen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Dobermann?

Bekijk dan het Dobermann Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Dobermanns. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Dobermann wilde weten in één compleet e-book!”

Dobermann Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Dobermann!

  • Wil je een Dobermann kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Dobermann zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Dobermann trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Dobermann de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Dobermanns en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Dobermann Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Dobermann Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Dobermann Handboek interessant zal vinden.

Welkom Dobermann vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!