Home | Fysieke en karakter eigenschappen van de Dobermann

Fysieke en karakter eigenschappen van de Dobermann

⏱ Leestijd: 4 minuten

Veel mensen zullen zeggen dat de Dobermann een agressieve hond is. Maar dat zijn vaak de mensen die de hond niet kennen. Als je liefhebbers vraagt, dan zullen ze zeggen dat de Dobermann een liefdevolle en trouwe hond is. De hond heeft heel veel goede eigenschappen.

De Dobermann is een hele goede gezinshond, maar hij kan ook heel goed waken. Daarnaast houdt de Dobermann van spelen. Om de beste eigenschappen van je Dobermann naar boven te krijgen, is het essentieel dat je de hond consequent opvoedt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Dobermann nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Dobermann!

De geschiedenis van de Dobermann

De Dobermann is ontstaan tussen 1834 en 1894. Zijn fokker was deurwaarder en hondenvanger van beroep. Hij zocht een veelzijdige werkhond die hem kon beschermen tegen kwaadwillige belastingbetalers en hun waakhonden.

Het is niet bekend uit welke rassen de Dobermann is ontstaan. Er wordt gedacht dat de hond een mix is van de Rottweiler, Duitse Pinscher en Black-and-tan-terriër. Later is de focus bij het fokken ook gelegd op kalmte en trouw. Dat zijn tot op vandaag de dag twee belangrijke eigenschappen van de Dobermann.

Door FCI erkende Dobermann

De Dobermann komt in verschillende kleuren voor. Bekende kleuren zijn black and tan, brown and tan, blue and tan, isabel, white en fawn and tan. De FCI heeft alleen de black and tan en de brown and tan goedgekeurd. Alle andere kleuren zijn officieel niet toegestaan.

Tenminste in landen waar de FCI leidend is. In andere landen wordt de anderskleurige Dobermann wel erkend. Onder andere Amerika fokt de Dobermann ook in andere kleuren.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Dobermann wordt ook uitgebreid behandeld in Dobermann Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Het uiterlijk van de Dobermann

De Dobermann is een middelgrote, gespierde hond, met een majestueuze, trotse en nobele uitstraling. De Dobermann is een krachtige, maar elegante hond. Zijn lange, massieve kop is kenmerkend voor dit ras. Je herkent een Dobermann altijd aan zijn prachtige kop.

De gang van de hond is elegant, flexibel en gemakkelijk. De hond gooit zijn voorpoten ver naar voren, hij lijkt dan een beetje op een volbloedpaard.

Gewicht en grootte van de Dobermann

De Dobermann is een middelgrote tot grote hond. De hoogte van een Dobermann reu ligt tussen de 66 en de 72 centimeter. Bij een teefje is de hoogte tussen de 61 en de 68 centimeter. Ook het gewicht tussen een reu en een teef verschilt.

Een reutje weegt tussen de 40 en de 45 kilogram, een teefje heeft een gewicht tussen de 32 en de 35 kilogram. Deze van oorsprong Duitse rashond wordt gemiddeld 10 tot 13 jaar oud.

Het couperen van de oren van de Dobermann

Tegenwoordig zie je de Dobermann met flapperende, slappe oren. Vroeger was dat wel anders. Toen werden de oren van de Dobermann altijd gecoupeerd. Dat werd gedaan om hun vermogen om geluiden te lokaliseren te vergroten. Ook werd de staart gecoupeerd.

Dat werd gedaan om de hond een meer gestroomlijnd uiterlijk te geven. Een andere reden om de staart en de oren te couperen was dat de hond dan minder goed grijpbaar was. In veel Europese landen is het couperen van staarten en oren verboden, dat is ook in Nederland het geval.

Noord-Amerikaanse fokkers couperen nog wel vaak nog de staarten en de oren van de Dobermann pups. Dat is ook Spanje en Frankrijk het geval.

De karaktereigenschappen van de Dobermann

De karaktereigenschappen van de Dobermann kun je typeren als intelligent, alert, onbevreesd, energiek, loyaal, gehoorzaam en zelfverzekerd. Het is een goede waakhond en beschermer. Hoewel de hond vaak getypeerd wordt als agressief en wreed, is hij dat zeker niet.

De Dobermann is een zachtaardige, waakzame en liefdevolle hond. Een Dobermann zoekt zelf nooit problemen, maar als het erop aankomt zijn ze onbevreesd en zullen ze hun gezin en terrein verdedigen tot hun dood.

De persoonlijkheid van de Dobermann

De Dobermann is een hele intelligente en actieve hond. Het ras staat erom bekend dat ze zeer trouw, betrouwbaar, speels en plezierig is in de omgang met het gezin. De Dobermann is graag bezig, zowel lichamelijk als geestelijk. De honden hebben de eigenschap om snel te leren en ze pakken snel dingen op.

De Dobermann is daarom gemakkelijk te trainen. Daarbij is een consequente opvoeding en een goede socialisatie wel heel belangrijk.

De Dobermann is een uitstekende waakhond. Soms kan dat tot uiting komen door overmatig te blaffen als er vreemden over de vloer komen. Het is belangrijk om dit zo vroeg mogelijk af te leren. Je Dobermann moet weten dat hij alleen mag blaffen als hij zijn baas iets duidelijk wil maken. Ook moet de hond weten wanneer het genoeg is en wanneer hij dus op moet houden met blaffen.

Leer alles over jouw lieve Dobermann

Wil je álles leren over jouw Dobermann? Bekijk dan ook het Dobermann Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Het trainen van je Dobermann

Als je je Dobermann gaat trainen, dan is het belangrijk om de lessen interessant en uitdagend te houden. Anders gaat de hond zich snel vervelen en ongewenst gedrag vertonen. De Dobermann heeft zo zijn eigen ideeën over de dingen, maar met een consequente en vriendelijke opvoeding zullen ze niet overdreven koppig of eigenzinnig zijn.

De training met je Dobermann moet consequent zijn, maar altijd met zachte hand. De Dobermann is een hele gevoelige en emotionele hond. Je moet hem opvoeden zonder geweld te gebruiken of agressie te tonen.

Het is aan te raden om met je Dobermann op puppycursus te gaan. Tijdens deze eerste training leert de hond de basiscommando’s.

Maar je leert de hond ook hoe hij om moet gaan met andere honden en andere dieren. De puppycursus is heel belangrijk voor de socialisatie van je hond. De Dobermann leert hier hoe hij zijn karaktereigenschappen op de juiste manier moet inzetten.

De Dobermann als gezinshond

De Dobermann is een perfecte gezinshond. Wel moet je als baas flink veel tijd, energie en aandacht steken in zijn socialisatie en opvoeding. Het zijn honden die je met kinderen kunt vertrouwen, maar ook met gasten en vrienden van je gezin. De enige voorwaarde is dat de hond vriendelijk wordt behandeld.

Ze kunnen goed overweg met andere honden. De Dobermann heeft wel veel mentale uitdaging nodig om te voorkomen dat hij zich gaat vervelen. Ze hebben een sterke leider nodig die veel met de hond kan ondernemen. Daar moet in een gezin wel tijd voor zijn.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Dobermann?

Bekijk dan het Dobermann Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Dobermanns. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Dobermann wilde weten in één compleet e-book!”

Dobermann Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Dobermann!

  • Wil je een Dobermann kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Dobermann zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Dobermann trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Dobermann de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Dobermanns en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Dobermann Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Dobermann Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Dobermann Handboek interessant zal vinden.

Welkom Dobermann vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!