Home | Grootte en gewicht: wat is de gemiddelde schofthoogte van een Dobermann

Grootte en gewicht: wat is de gemiddelde schofthoogte van een Dobermann

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Dobermann is een middelgrote tot grote hond. De hond is krachtig gebouwd. Hij heeft een korte en gespierde rug. De borstkas van de Dobermann reikt tot de ellebogen. De hond heeft rechte benen, korte voeten die gebogen en gesloten zijn.

De hond is heeft een relatief zwaar gewicht. De uitstraling van de hond is trots en nobel. Het is een majestueuze hond.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Dobermann nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Dobermann!

Het gewicht van de Dobermann

Een volwassen Dobermann weegt tussen de 32 en de 45 kilogram. Hierbij is er wel een verschil tussen een reu en een teef. De gemiddelde reu weegt tussen de 40 en de 45 kilo en de gemiddelde teef tussen de 32 en de 35 kilogram.

De Dobermann is een grote, krachtige hond. Het is daarom belangrijk dat je als baas sterk in je schoenen staat. Ook fysiek moet je de hond aan kunnen. Een goede socialisatie en een consequente opvoeding is van wezenlijk belang.

De grootte van de Dobermann

De Dobermann is een middelgrote tot grote hond. Hij staat hoog op zijn poten. Mannetjes zijn vaak iets groter dan vrouwtjes. Gemiddeld is de hoogte van een reu 66 tot 72 centimeter en de hoogte van een teef 61 tot 68 centimeter.

Als je besluit een Dobermann in huis te nemen, moet je er rekening mee houden dat de hond veel ruimte nodig heeft. Naast een ruime woning is een tuin met een omheining ook erg belangrijk voor het welzijn van de Dobermann.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Dobermann (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Dobermann Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De schofthoogte en het gewicht van de Dobermann

Als je de schofthoogte van de Dobermann met zijn gewicht bekijkt, dan zou je tot de conclusie kunnen komen dat hier een fout is gemaakt. Bij de schofthoogte van de hond zou je een hoger gewicht verwachten.

En bij het gewicht van de hond, zou je weer denken aan een hond met een lagere schofthoogte. De Dobermann is een slanke hond, die hoog op zijn poten staat. Hij heeft daarnaast een gespierd lichaam, maar is absoluut niet dik. Daarom is de schofthoogte en gewicht van de Dobermann perfect voor dit type hond.

Verschillen tussen een reu en een teef

Bij de Dobermann zie je een duidelijk verschil tussen de reu en de teef. De reu is iets groter en iets zwaarder dan de teef. Dat is bij de meeste hondenrassen het geval en in dit geval dus ook bij de Dobermann.

Vooral aan de lichaamsbouw kun je een teef van een reu onderscheiden. De teef is vaak wat slanker dan de reu. Ook is de Dobermann teef iets minder gespierd.

Verschillen in karakter

Ook in het karakter zie je bij de Dobermann verschillen tussen de teef en de reu. De teef is aanhankelijker en de reu is wat onstuimig. Zowel de teef als de reu zijn erg intelligent. Beide hebben een echte leider nodig als baas. Je moet ze consequent opvoeden, met zachte hand.

Het zijn emotionele honden, dus een opvoeding met harde hand is niet geschikt bij dit ras. Natuurlijk moet je wel streng en duidelijk zijn, zodat de hond goed weet wat wel en wat niet mag. Ook is een goede socialisatie erg belangrijk bij de Dobermann. Hier moet je zo vroeg mogelijk mee beginnen.

Verschillen in opvoeding

Of je nu een Dobermann teef of een Dobermann reu hebt, de opvoeding die ze nodig hebben is hetzelfde. De reu kan iets onstuimiger zijn dan de teef. Dus misschien moet je bij de reu nog strikter en consequenter zijn. Maar beide hebben baat bij een duidelijke opvoeding.

De honden zijn ontzettend intelligent. Je kunt ze heel snel en makkelijk dingen aanleren. Dit ras staat erom bekend een erg goede waakhond te zijn. Ze vragen wel heel veel aandacht en daarom is het niet verstandig om als beginner aan een Dobermann te beginnen.

Leer alles over de kenmerken van jouw Dobermann

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Dobermann? Bekijk dan ook het Dobermann Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Het karakter van de Dobermann

De Dobermann is er makkelijk te trainen, maar ze kunnen soms koppig zijn. Het is belangrijk om ze een training te geven die systematisch en consequent is. De eigenaar moet vastberaden zijn, maar hij moet iedere vorm van agressie uitsluiten. De Dobermann is een hele goede waakhond.

Ze zijn vol zelfvertrouwen. Als de hond goed gesocialiseerd en goed opgevoed is, dan is de Dobermann een goede gezinshond. Hij is vriendelijk, vreedzaam, hij houdt van spelen en zit vol energie.

Het energieke karakter heeft zowel de teef als de reu. De Dobermann heeft veel beweging nodig. Dagelijks een lange wandeling waarbij de hond lekker los kan lopen is een must voor deze hond. Doe je dat niet, dan krijg je thuis een erg vervelende hond. Je kunt ook prima een stukje fietsen en je Dobermann naast de fiets laten lopen.

Ook dit zullen de honden met heel veel plezier doen. De Dobermann is gek op kinderen en hij kan ook erg goed met andere honden en dieren overweg. Het is wel belangrijk om hem dit zo vroeg mogelijk te leren.

De dobermann als gezinshond

Ondanks de grootte en het gewicht van de Dobermann, is dit een perfecte hond voor een gezin. De hond is graag bij zijn familie. En hij zal ze ook met zijn eigen leven beschermen. Gelukkig zal de Dobermann nooit agressief zijn zonder een geldige reden. De Dobermann is een grote hond.

Hij heeft daarom wel een ruime woning nodig en het liefst een tuin met een omheining. Met hele kleine kinderen moet je wel opletten. De hond kan door zijn enthousiasme en grootte hele kleine kinderen omver lopen.

De Dobermann is geen hond om de hele dag buiten te zijn. Zeker als het koud is, is het belangrijk dat de Dobermann een beschut plekje heeft om te liggen. Ook is de Dobermann geen hond om lang alleen te zijn. Hij wordt dan heel snel heel eenzaam. De hond wil het liefst samen met het gezin op pad gaan.

Als je de hond alleen thuis wilt laten, dan zul je dit heel langzaam moeten opbouwen. Het beste is om dit te doen als de hond nog jong is. Maar houdt er rekening mee, dat je de Dobermann slechts voor een korte tijd alleen kunt laten.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Dobermann?

Bekijk dan het Dobermann Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Dobermanns. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Dobermann wilde weten in één compleet e-book!”

Dobermann Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Dobermann!

  • Wil je een Dobermann kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Dobermann zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Dobermann trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Dobermann de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Dobermanns en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Dobermann Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Dobermann Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Dobermann Handboek interessant zal vinden.

Welkom Dobermann vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!