Home | Dobermann karakter: dit kan en moet je verwachten

Dobermann karakter: dit kan en moet je verwachten

⏱ Leestijd: 3 minuten

De Dobermann had in vroegere jaren wat scherpe randjes en stond erom bekend een vrij nerveuze hond die snel schrikt, te zijn. Het ras wordt tegenwoordig echter zo gefokt dat het veel rustiger is en de Dobermann prima geschikt is als familiehond die zich sterk aan mensen hecht.

De hond is erg aan zijn baasje gehecht en wil het liefst zoveel mogelijk in de buurt zijn en samen dingen doen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Dobermann nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw hond!

Vriendelijke hond die makkelijk te socialiseren is

De Dobermann had vroeger een gecoupeerde staart en oren waardoor de hond een wat strengere uitstraling kreeg en er gevaarlijker uitzag. Dit is tegenwoordig verboden waardoor de honden van dit ras er meteen een stuk vriendelijker uitzien. Dit doet niets af aan het karakter van de Dobermann want de hond is nooit echt agressief geweest.

Van nature is het een vriendelijke hond maar door deze op de verkeerde manier op te voeden of niet te socialiseren, heeft de hond eerder het imago van een vechthond meegekregen die ook nog eens agressief was. Indien je ervoor kiest de Dobermann goed te socialiseren en dit op de juiste manier te doen, heb je er een geweldige kameraad aan die prima binnen een gezin past.

Nieuwsgierige hond die niet graag lang alleen is

De Dobermann bezit wel de eigenschap om voor zijn baasje te waken maar zal daarin niet overdrijven en zeker niet bij het minste of geringste al aanslaan. De hond is niet graag lang alleen thuis dus het is belangrijk dat er vaak iemand aanwezig is of dat je de hond ergens mee naartoe neemt.

De Dobermann is een slimme hond die vooral erg nieuwsgierig is aangelegd en veel wil ontdekken. Hierdoor wordt de angst die de hond nog wel eens heeft overtroffen door de nieuwsgierigheid en zal de hond toch snel ergens op afgaan om te kijken wat het is. Liefst samen met zijn baasje natuurlijk want samen sta je sterk.

Sportieve hond met een groot uithoudingsvermogen

De Dobermann is een hond die slank en atletisch gebouwd is en een goed uithoudingsvermogen heeft. De hond houdt erg van werken en kan dit ook goed. Omdat de hond graag wil werken en slim genoeg is om dat voor zijn baasje te doen, zal de training ook soepel verlopen.

De Dobermann heeft veel energie die hij natuurlijk kwijt moet dus het is belangrijk dat je de hond voldoende laat bewegen. Door het goede uithoudingsvermogen kan de hond lange wandelingen maken en doet hij dat ook graag. Spelletjes doen, rennen en lekker actief bezig zijn op de hondensport: het hoort er allemaal bij als je een Dobermann aanschaft.

Zorg voor voldoende lichamelijke en geestelijke uitdaging

De hond heeft naast voldoende fysieke beweging ook geestelijke uitdaging nodig. Zorg voor voldoende speelgelegenheid voor de Dobermann en doe zelf regelmatig spelletjes met hem die zijn geest triggeren. Zorg zeker voor voldoende aanbod en variatie zodat de hond zich niet snel gaat vervelen.

De Dobermann kan, zeker in het geval van verveling of wanneer deze te lang alleen gelaten wordt, nog wel eens vervallen in vervelend gedrag zoals slopen of dingen die beslist niet eetbaar zijn, opeten. Door veel variatie en afleiding te bieden en de hond zoveel mogelijk aandacht te geven, kan dit gedrag voorkomen worden. Natuurlijk kun je de hond leren een poosje alleen te zijn, maar zorg ervoor dat dit nooit te lang duurt.

Slimme hond die snel leert met mensen en andere honden om te gaan

De Dobermann is een hond die je het beste als pup al kunt gaan trainen en socialiseren. De hond is van nature wel sociaal en vriendelijk maar dit dient natuurlijk wel in goede banen geleid te worden. Kies je voor een pup? Neem deze dan zo snel mogelijk mee naar de hondencursus.

Hier leert je Dobermann veel dat je zelf thuis ook kunt toepassen om je hond bezig te houden. Als de Dobermann al als pup op cursus gaat, leert de hond daar ook goed omgaan met vreemde mensen en andere honden.

Dit is alleen maar goed en daar hebben zowel de hond als jij als baasje op een later tijdstip veel profijt van. De hond is ook prima geschikt om een hondenparcours te doen want daar is het ras behendig en slim genoeg voor.

Wat als je een kleinere hond wilt?

Wil je wel een hond die op een Dobermann lijkt maar is deze soort eigenlijk net wat te groot voor je of heb je niet zoveel ruimte thuis? Overweeg dan zeker ook om naar een kleinere versie van deze hond te kijken. De Dwergpinscher ziet er nagenoeg hetzelfde uit als een Dobermann maar is veel kleiner.

De hond heeft diverse kenmerken die overeenkomen met die van de Dobermann (ook wel Dobermann Pinscher genoemd). Informeer wel altijd goed naar het specifieke karakter van de hond zodat je weet wat voor dier je in huis haalt en kunt bepalen of dit bij je past. Een goede fokker kan je daar alles over vertellen. Zo weet je ook meteen of de Pinscher iets voor jou is.

Kiezen voor een volwassen Dobermann

Ongeacht welk hondenras je aanschaft, houd er rekening mee als je een puppy koopt dat het karakter van deze hond nog niet volledig gevormd is wanneer de hond opgroeit en nog verder ontwikkeld wordt. Op die manier weet je nog niet precies waar dat heen gaat maar kun je er zelf wel voor zorgen dat het op de juiste wijze gebeurt en dat je huisdier goed gesocialiseerd wordt.

Kies je voor een volwassen Dobermann, houd er dan rekening mee dat de hond mogelijk niet goed gesocialiseerd is en dat je veel tijd en geduld nodig hebt om dat alsnog proberen te doen.

Dit is overigens niet onmogelijk bij dit ras dat snel dingen oppikt. Juist door zijn intelligentie en aanpassingsvermogen kan de Dobermann zich, ook als deze al wat ouder is, toch nog goed gesocialiseerd worden en een geweldige huisgenoot worden. Haal je de hond uit een asiel, dan kunnen ze je daar vaak al veel meer over het karakter vertellen.

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Dobermanns. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Dobermann wilde weten in één compleet e-book!”

Dobermann Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Dobermann!

  • Wil je een Dobermann kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Dobermann zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Dobermann trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Dobermann de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Dobermanns en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Dobermann Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Dobermann Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Dobermann Handboek interessant zal vinden.

Welkom Dobermann vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!