Home | Dobermann uit een kennel: hier moet je op letten

Dobermann uit een kennel: hier moet je op letten

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Dobermann is niet geschikt als kennelhond. De hond is erg aanhankelijk en wil graag bij zijn baas en/of gezin zijn. Een Dobermann is niet geschikt om veel buiten te zijn. De honden moeten juist beschermd worden tegen kou.

Ze liggen dan het liefst beschut en lekker warm bij de kachel. Ook kan een Dobermann niet lang alleen thuis zijn. Het is een hond dat graag bij zijn baas is en graag dingen onderneemt met het gezin.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Dobermann nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Dobermann!

De geschiedenis van de Dobermann

Om te begrijpen waarom de Dobermann geen geschikte kennelhond is, moet je eerst iets weten van de geschiedenis van de Dobermann. Deze hond is gefokt door een Duitse deurwaarder en hondenvanger. Deze man heette Karl Friedrich Louis Dobermann en hij leefde van 1834 tot 1894.

Hij zocht een veelzijdige werkhond die hem onder andere kon beschermen tegen kwaadwillende belastingbetalers en hun waakhonden.

De Dobermann was dus altijd bij zijn baas en hij ging samen met zijn baas op pad. Ook nu is de Dobermann een ras dat graag dingen onderneemt met zijn baas en met zijn gezin. Als de hond veel alleen is, gaat hij zich vervelen. En juist dan kan de hond ongewenst gedrag laten zien.

De Dobermann is een hond die continu aandacht wil van zijn baas. En hij wil graag voor zijn baas werken. Daarom is de Dobermann niet geschikt als kennelhond.

Het karakter van de Dobermann

De Dobermann is een vriendelijke en vreedzame hond. Hoewel veel mensen denken dat de Dobermann een felle en agressieve hond is, zullen kenners je kunnen vertellen dat dat niet klopt. De hond is een perfecte gezinshond. Het is wel belangrijk dat de hond goed gesocialiseerd en opgevoed is. De hond laat een sterke familiebinding zien en houdt van kinderen. De hond speelt graag en is erg actief.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Dobermann wordt ook uitgebreid behandeld in Dobermann Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Dobermann is een actieve hond

De Dobermann is een hond die veel beweging nodig heeft. Hij gaat graag samen met zijn baas of met het gezin op pad. Lange wandelingen waarbij hij los kan lopen, vindt de hond heerlijk. Ook loopt hij graag een stuk naast de fiets en gaat hij met je hardlopen.

De hond moet dagelijks flink wat beweging krijgen, dan is het in huis een lieve en rustige hond.

Als je een huis met een grote tuin hebt, dan kun je de Dobermann ook lekker in de tuin laten rennen. Maar je kunt de hond niet de hele dag buiten laten. Dat vindt hij niet prettig. Als het koud is, heeft de hond sowieso een beschut plekje nodig. De Dobermann is een familiehond en hij wil graag dingen samen ondernemen. Als je hem de hele dag alleen buiten laat, zal hij zich eenzaam voelen.

De Dobermann kan niet lang alleen zijn

De Dobermann is een hond die niet lang alleen kan zijn. Het is daarom ook geen geschikte kennelhond. De hond zal vereenzamen als hij de hele dag alleen of met andere honden in een kennel zit. Deze hond heeft juist aandacht en liefde van mensen nodig.

Een kennel is ook te tochtig en te koud voor de Dobermann. Hij heeft een beschutte plek nodig waar hij terecht kan als het te koud is.

De Dobermann als gezelschapshond

Officieel is de Dobermann een waakhond. Volgens de classificatie van de FCI valt dit ras in Rasgroep 2, onder de sectie Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden. Een echte waakhond dus. Maar de Dobermann kan ook een echte gezelschapshond zijn. Tuurlijk heeft hij zijn waakse karakter.

Hij zal ook zeker altijd zijn gezin beschermen als er gevaar dreigt. Maar de hond is ook een goede gezelschapshond. Hij is graag het middelpunt van het gezin. Hierbij is het wel belangrijk dat de hond goed gesocialiseerd en opgevoed is.

Een goede socialisatie

Een goede socialisatie van de Dobermann begint zo vroeg mogelijk. Het is verstandig om je pup vaak mee te nemen. Nodig ook vaak visite thuis uit. Je hond zal er dan aan wennen dat er vreemden over de vloer komen. Hij weet dan ook dat dat geen gevaar betekent en dat hij dus niet in de waakstand hoeft.

Neem je pup ook mee naar plaatsen waar het druk is, zoals het park, een winkelcentrum of een andere drukbezochte plaats.

Hij leert dan goed omgaan met verschillende situaties en dat werkt in zijn voordeel in de rest van zijn leven. Hoe meer indrukken de hond heeft, hoe beter hij gesocialiseerd is. Daarnaast is een goede opvoeding ook erg belangrijk voor de Dobermann. Een puppycursus is een goede optie. Je hond leert dan de basiscommando’s, maar hij leert ook omgaan met andere honden en mensen.

Leer alles over jouw lieve Dobermann

Wil je álles leren over jouw Dobermann? Bekijk dan ook het Dobermann Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een Dobermann pup kopen uit een kennel

Als je besluit een Dobermann pup te kopen, dan kun je het beste geen pup uit een kennel kopen. Het beste is om een pup te kopen die in een gezin opgroeit. De socialisatie begint dan direct goed voor je hond. Een pup die opgroeit in een kennel heeft eigenlijk direct een achterstand.

De Dobermann is geen hond om op te groeien in een kennel. De hond vereenzaamd en zal gedrag laten zien dat niet wenselijk is. Ook zal de moederhond in de kennel niet gelukkig zijn. Het is daarom beter om een pup te kopen die in een huis mag opgroeien.

Waarom is de Dobermann geen kennelhond?

Zoek je een hond die je in een kennel wilt houden? Dan is de Dobermann geen geschikte hond. Een kennelhond is altijd buiten. Het is een hond die daarvan houdt, die goed tegen kou, wind en warmte kan. Ook is het een hond die goed alleen kan zijn. Vaak hebben kennelhonden ook een bepaalde taak, zoals bijvoorbeeld het erf bewaken. De Dobermann is natuurlijk wel geschikt als waakhond, maar niet als waakhond voor in een kennel.

De Dobermann wil graag met zijn baas dingen ondernemen. Daarom is hij al niet geschikt voor een kennel. Een kennelhond moet erg op zichzelf gericht zijn. En de Dobermann is juist gericht op zijn baas en op zijn gezin. Hij heeft gezelschap en liefde nodig om goed te kunnen functioneren.

Ook kan de Dobermann niet lang alleen zijn. De hond gaat dan vervelend gedrag vertonen. Een kennelhond is vaak de hele dag en nacht alleen in de kennel aanwezig. Er zijn honden die dat prima vinden, maar de Dobermann is niet zo’n hond.

De Dobermann is een echte gezinshond. Hij houdt van gezelschap en hij wil eigenlijk continu aandacht van zijn baas en gezinsleden. Ook kan hij niet goed tegen kou. Daarom is de Dobermann absoluut geen geschikte hond om te houden in een kennel.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Dobermann?

Bekijk dan het Dobermann Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Dobermanns. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Dobermann wilde weten in één compleet e-book!”

Dobermann Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Dobermann!

  • Wil je een Dobermann kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Dobermann zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Dobermann trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Dobermann de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Dobermanns en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Dobermann Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Dobermann Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Dobermann Handboek interessant zal vinden.

Welkom Dobermann vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!