Home | Maak kennis met de kleine Dobermann (lang artikel)

Maak kennis met de kleine Dobermann (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Dwergpinscher wordt ook wel de kleine Dobermann genoemd. Dit is de kleine tweelingbroer van de Dobermann. Hoewel de hond klein is, is het zeker geen schoothondje. Ook de kleine Dobermann is een levendige familiehond.

Hij heeft veel beweging nodig en houdt van rennen en sporten. Deze kleine hond heeft, net als de grote Dobermann, heel veel beweging nodig.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Dobermann nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Dobermann!

Het uiterlijk van de kleine Dobermann

De kleine Dobermann is compact en heeft een zachte, gladde en kortharige vacht. De vachtkleur is meestal zwart-rood of rood van kleur. Deze hond heeft opstaande driehoekige oren en een lange staart die hij hoog op zijn rug draagt.

Het is een kleine, compacte hond. Het is een energieke en stoere hond en de kleine Dobermann heeft een gespierd lichaam.

Het temperament van de kleine Dobermann

De kleine Dobermann heeft hetzelfde temperament als de normale Dobermann. De hond is intelligent, moedig, trots en energiek. Ook is hij alert en loyaal naar zijn baas. Ze leren snel en ze zijn altijd nieuwsgierig. Toch kan het lastig zijn om de honden iets te leren. Ze hebben daarom een consequente baas nodig.

De kleine Dobermann kan fel reageren naar andere honden en huisdieren. Het is belangrijk om ze zo snel mogelijk te leren dat ze alleen mogen blaffen als ze hun baas iets duidelijk willen maken.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Dobermann wordt ook uitgebreid behandeld in Dobermann Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De kleine Dobermann een sociale hond

De kleine Dobermann is een sociale hond. Hij kan goed met kinderen overweg. En als ze van pup af aan met andere huisdieren opgroeien, dan zullen ze ook daar vriendjes mee worden. Ze hebben ook een goed ontwikkeld waakinstinct.

Ze zullen daarom snel blaffen als er vreemden voor de deur staan of als ze iets vreemds horen. De honden zullen hun baas en gezinsleden altijd beschermen tegen indringers.

De verzorging van de kleine Dobermann

De vachtverzorging van de kleine Dobermann is minimaal. Als je hond wekelijks borstelt met een rubberen borstel of een verzorgingshandschoen, dan is het goed. Het is wel belangrijk om wekelijks de oren na te kijken van je kleine Dobermann.

Als de oren vies ruiken of als er veel smeer in zit, dan kun je het schoonmaken met een nat watje. Kun je er niet goed bij? Ga dan bij de dierenarts langs. Je mag nooit zelf met iets in het oor van je kleine Dobermann gaan.

Het gebit verzorgen

Het gebit van je kleine Dobermann moet je twee tot drie keer per week poetsen. Bij de dierenwinkel kun je hiervoor een speciale tandenborstel en tandpasta kopen. Regelmatige poetsen gaat tandsteen tegen.

Als je ook iets wilt doen tegen bacteriën en een slechte adem van je hond, dan is het verstandig om de tanden dagelijks te poetsen. Naast zijn gebit, moet je ook de nagels van je hond goed in de gaten houden. Als ze te lang zijn kun je ze knippen met een speciale nagelknipper. Of je kunt dit laten doen door je dierenarts.

Een beschutte en warme plaats voor je kleine Dobermann

Naast een goede vacht- en gebitsverzorging heeft je hond ook een beschutte plek nodig waar hij kan liggen. De kleine Dobermann kan niet goed tegen kou. Hij moet daarom in de winter goed warm gehouden worden. Een warm en beschut plekje bij de kachel zal hij heerlijk vinden.

De kleine Dobermann is daarom ook niet geschikt als kennelhond. Een kennel is veel te tochtig en te koud voor deze hond. Hij zou ziek worden en vereenzamen.

Afmeting en gewicht van de kleine Dobermann

De kleine Dobermann is een stuk kleiner en lichter dan de normale Dobermann. Een reutje, maar ook een teefje is 25 tot 30 centimeter groot. Terwijl een Dobermann reu tussen de 66 en de 72 centimeter is en een teef tussen de 61 en 68 centimeter.

Ook qua gewicht zit er bij de kleine Dobermann geen verschil tussen een teef en een reu. Ze wegen beide gemiddeld 4 kilogram. De normale Dobermann reu weegt tussen de 40 en de 45 kilogram en een teef weegt tussen de 32 en de 35 kilogram.

De kleine Dobermann is dus echt een kleinere versie van de gewone Dobermann. De levensverwachting van de kleine Dobermann ligt tussen de 12 en de 14 jaar. De normale Dobermann wordt ongeveer even oud. Daar ligt de gemiddelde leeftijd tussen de 10 en de 13 jaar.

De opvoeding van de kleine Dobermann

De kleine Dobermann heeft net als de grote Dobermann veel baat bij een consequente opvoeding. Het is een hond die erg intelligent is, maar ook een hond die erg koppig kan zijn. Hij kan heel snel dingen leren, maar als de hond niet wil, dan is het lastig om zijn aandacht vast te houden.

De kleine Dobermann heeft daarom een echte leider nodig. Hij wil dat jij de leider van de roedel bent. Heb je dat soort leiderschap niet in je? Dan is de kleine Dobermann waarschijnlijk niet de juiste hond voor jou.

Leer alles over jouw lieve Dobermann

Wil je álles leren over jouw Dobermann? Bekijk dan ook het Dobermann Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een goede socialisatie van je kleine Dobermann

Naast een goede en consequente opvoeding, is een goede en vroege socialisatie ook erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kleine Dobermann. Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen. Het is belangrijk om vaak visite over de vloer te krijgen als je je kleine Dobermann pup net hebt.

Laat hem kennis maken met veel verschillende mensen die bij je thuis komen. Je kleine Dobermann leert dan, dat vreemde mensen niet altijd indringers zijn. Als hij ouder wordt, zal hij begrijpen dat hij niet altijd hoeft te blaffen als er vreemden in huis zijn.

Ook is het belangrijk om je kleine Dobermann voor een goede socialisatie vaak mee te nemen naar drukke plaatsen. Bijvoorbeeld een park waar veel mensen met honden komen. Of een druk winkelcentrum, waar ook honden mogen komen. Je hond kan hier veel van leren.

Al deze ervaringen neemt hij mee in zijn latere leven. Hoe meer hij in verschillende situatie komt als pup, hoe beter hij later met situaties kan omgaan.

Op cursus met je kleine Dobermann

Naast een goede socialisatie is een goede opvoeding ook erg belangrijk voor je kleine Dobermann. Je kunt daarom het beste direct starten met een puppycursus. Je hond leert hier de basiscommando’s. Maar hij leert ook omgaan met andere honden en andere mensen.

Een goede leerschool voor hem en voor jou. Ook na de puppycursus is het verstandig om nog andere cursussen met je kleine Dobermann te volgen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Dobermann?

Bekijk dan het Dobermann Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Dobermanns. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Dobermann wilde weten in één compleet e-book!”

Dobermann Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Dobermann!

  • Wil je een Dobermann kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Dobermann zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Dobermann trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Dobermann de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Dobermanns en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Dobermann Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Dobermann Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Dobermann Handboek interessant zal vinden.

Welkom Dobermann vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!