Home | De kleuren van de vacht van de Dobermann

De kleuren van de vacht van de Dobermann

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Dobermann komt voor in verschillende kleuren. Toch zijn niet al deze kleuren officieel erkend als kleuren voor de vacht van deze hond. De kleur van de vacht zegt niets over het karakter van de hond.

Dat is eigenlijk voor alle kleuren Dobermann honden hetzelfde. Ook is er geen verschil in het type vacht en ook niet in de manier van vachtverzorging.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Dobermann nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Dobermann!

De officiële vachtkleuren van de Dobermann

De Dobermann heeft twee officiële vachtkleuren, namelijk zwart en bruin. Ze hebben dan vaak karakteristieke rood-bruine accenten. Deze vachtkleuren worden ook wel black and tan (zwart met roodbruine aftekening) en brown and tan (donkerbruin met rode aftekening) genoemd.

Deze aftekening wordt ook wel brand genoemd. Het is een voorwaarde dat de brand altijd scherp getekend moet zijn. De aftekening of brand zie je boven elk ogen, op hun snuit, keel, borst en op hun poten of voeten.

De twee erkende kleuren

Bruin en zwart zijn de enige twee vachtkleuren die door de FCI erkend zijn. Alle honden met andere vachtkleuren zijn volgens de FCI geen raszuivere honden. Ook als de honden vlekken op hun lichaam hebben waar dat niet is toegestaan zijn het geen raszuivere honden.

De FCI wordt niet in alle landen erkend. In Amerika zijn daarom Dobermann honden met andere vachtkleuren en andere aftekening wel erkend als raszuivere honden.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Dobermann wordt ook uitgebreid behandeld in Dobermann Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De andere vachtkleuren van de Dobermann

Naast de twee officieel erkende kleuren van de Dobermann, zie je ook vaak andere vachtkleuren bij deze honden. Kleuren die veel voorkomen zijn wit, lichtbruin, blauw, rood en fawn. Maar ook combinaties van deze kleuren zie je bij de Dobermann.

De FCI staat het niet toe dat er met honden met een andere vachtkleur gefokt wordt. Omdat in veel Europese landen de FCI erkend is, zul je daarom hier meestal de zwarte of de donkerbruine Dobermann zien.

Gezondheidsrisico Dobermann met een blauwe of fawn vacht

De Dobermann met een blauwe of fawn vacht heeft meer kans op een erfelijke gezondheidsaandoening. Daarom mag er volgens de FCI ook niet met honden met deze vachtkleur gefokt worden. Zij kunnen de Color Mutant Alopecia aandoening hebben.

De honden die deze aandoening hebben, worden geboren met een normale vacht. Pas als de hond vier maanden tot drie jaar oud is, ontstaan de symptomen.

De Dobermann krijgt broos haar en het haar valt uit. Alleen de blauwe en fawn delen van de vacht worden door deze aandoening aangetast. De hond heeft last van jeuk en schilfering. Shampoos met een medicinale werking kunnen dit iets verlichten. De aandoening is niet te genezen. Je hond zal ook meer kans hebben op infecties en ontstekingen van de huid.

Gezondheidsrisico Dobermann met een witte vacht

Dobermann honden met een witte vacht hebben soms last van albinisme. Daarbij is niet alleen hun vacht wit, maar hebben ze ook een roze huid en neus. Hun ogen zijn blauw of licht. Honden met deze aandoening zijn erg gevoelig voor zonlicht.

Zowel hun ogen als hun huid is erg gevoelig. Honden die aan albinisme lijden hebben ook een verhoogd risico op andere gezondheidsproblemen, zoals kanker en oogproblemen. De FCI verbiedt daarom ook het fokken met Dobermann honden die albinisme hebben.

De vachtverzorging van de Dobermann

Welke kleur vacht je hond ook heeft, de vachtverzorging is in principe hetzelfde. De Dobermann heeft een slanke, gladde vacht die kort is en dicht op de huid ligt. De vacht vereist minimale verzorging. Wekelijks borstelen met een rubberen borstel of een verzorgingshandschoen is voldoende.

De hond verhaart wel. Dus laat je niet misleiden door zijn korte haren. Je hoeft de hond niet vaak in bad te doen. De Dobermann is een schone hond en heeft eigenlijk geen hondengeur.

De vachtverzorging van de blauwe Dobermann

Als je hond met een blauwe vacht lijdt aan de erfelijke aandoening Color Mutant Alopecia, dan heeft de vacht meer verzorging nodig. Je zult je hond dan vaak moeten behandelen met een shampoo. Deze shampoo zal de jeuk en de schilfering van zijn huid tegengaan.

Afhankelijk van hoeveel last je hond hier van heeft, zul je de hond vaker of minder vaak moeten behandelen met deze shampoo.

De vachtverzorging van de witte albino Dobermann

Heeft je Dobermann last van albinisme? Dan is de verzorging van zijn vacht heel intensief. De huid van je hond is erg gevoelig voor licht. Het kan zelfs verbranden. Je zult daarom je hond iedere keer in moeten smeren met een zonnebrandcrème als je met hem naar buiten gaat.

Je kunt zijn huid en vacht ook beschermen door hem beschermende, dunne kleding aan te doen. Een hond met albinisme vraag veel discipline van zijn baas. Je hond heeft een intensieve, dagelijkse verzorging nodig.

Leer alles over jouw lieve Dobermann

Wil je álles leren over jouw Dobermann? Bekijk dan ook het Dobermann Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Voortdurende verharing van de Dobermann

De Dobermann heeft een vacht zonder ondervacht. Ze hebben soms bij hun nek wel een dunne ondervacht, maar niet op de rest van hun lichaam. Doordat ze geen ondervacht hebben, verhaart de Dobermann het hele jaar door. Dit noemen we ook wel een mozaïekverharing.

Bij de Dobermann zie je daarnaast nog een piek in de verharing in het voorjaar en in het najaar.

Wat kun je doen tegen verharing?

Je kunt niets doen tegen het verharen van je hond. De Dobermann verliest dagelijks haren. Je kunt hier niets tegen doen. Met wekelijks een keer borstelen kun je de losse haren uit de vacht halen. Maar dat gaat de verharing niet tegen. Vaker borstelen is ook geen optie.

Als je je hond vaker borstelt, dan kun je de haren en de huid beschadigen. Het effect is dan vaak dat je hond nog meer gaat verharen. Soms helpt het om je hond een keer goed te wassen met een hondenshampoo. Maar ook dat is een oplossing van tijdelijke aard.

Eigenlijk kun je niets doen om het verharen van je Dobermann tegen te gaan. Het zijn honden met korte, gladde haren. Omdat ze geen echte ondervacht hebben, verharen de Dobermann honden continu. Het maakt niet uit welke vachtkleur je Dobermann heeft. De mate van verharen is voor alle vachtkleuren even groot.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Dobermann?

Bekijk dan het Dobermann Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Dobermanns. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Dobermann wilde weten in één compleet e-book!”

Dobermann Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Dobermann!

  • Wil je een Dobermann kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Dobermann zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Dobermann trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Dobermann de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Dobermanns en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Dobermann Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Dobermann Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Dobermann Handboek interessant zal vinden.

Welkom Dobermann vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!