Home | Een Dobermann kopen.. de ultieme gids (puppy of volwassen)

Een Dobermann kopen.. de ultieme gids (puppy of volwassen)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Zodra je zeker weet dat een Dobermann de hond is die bij jou past, kun je op zoek naar een erkende fokker om een Dobermann te kopen. Je kunt een pup kopen, maar je kunt ook besluiten om een oudere Dobermann uit het asiel te halen. In dat geval spreek je vaak van adoptie van een hond.

Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en jouw ervaring met honden kunnen beide opties geschikt voor jou zijn. Het belangrijkste is dat je je nieuwe hond voldoende tijd en aandacht kunt geven.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Dobermann nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Dobermann!

Een Dobermann adopteren

Een Dobermann adopteren is één van de opties die je kunt overwegen als je graag een hond wilt. Bij een adoptie wordt de hond officieel niet jouw eigendom. Vaak blijft de hond het eigendom van een stichting of een asiel.

Jij bent wel verantwoordelijk voor de verzorging van de hond, ook als de hond ziek is. Als je de hond af zou willen staan, dan moet dit altijd via de Stichting of het asiel.

Wat je moet weten als je een Dobermann adopteert

Het adopteren van een Dobermann betekent vaak dat je een oudere hond krijgt. De hond heeft misschien al heel wat meegemaakt. De Dobermann is waarschijnlijk om bepaalde redenen door zijn vorige baas weggedaan. Misschien door privé omstandigheden, maar het komt ook regelmatig voor dat gedragsproblemen de oorzaak zijn voor het moeten afstaan van een hond. Vraag de stichting of het asiel altijd naar de reden.

Als de reden van afstaan is dat de hond gedragsproblemen heeft, dan moet je je goed realiseren dat er veel werk aan de winkel is met deze hond. Je zult veel tijd, energie en geduld moeten hebben om het ongewenste gedrag van de hond af te leren.

Een Dobermann is een hond die erg intelligent en liefdevol is, maar een goede socialisatie en een consequente opvoeding is daarbij wel essentieel. Als toekomstige baas moet je veel ervaring hebben met honden en moet je ook als leider kunnen optreden.

De kosten van adoptie

Als je een Dobermann koopt of adopteert uit het asiel, dan betaal je daar vaak een bepaald bedrag voor. Meestal ligt dat bedrag tussen de 90 en de 250 euro. Een jonge hond is vaak duurder dan een oudere hond. Dit bedrag gebruikt de stichting of het asiel om de kosten te dekken die zij hebben moeten maken voor de hond.

Denk hierbij aan de kosten voor voeding, onderdak, training en tijd. Ook worden de honden vaak gecastreerd of gesteriliseerd voordat ze naar hun nieuwe baasje gaan.

Let op: Het kopen of adopteren van een Dobermann (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Dobermann Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een Dobermann pup kopen

Je kunt natuurlijk ook besluiten om een Dobermann als pup te kopen. Je moet dan op zoek naar een goede en een erkende fokker. Je wilt natuurlijk een gezonde pup kopen.

Kijk daarom altijd goed naar de leefomstandigheden van de pup. Is het nest schoon? Ziet de pup er goed uit? Is hij niet te mager, maar ook niet te dik? Hoe zit de moederhond eruit? Als je twijfelt aan de gezondheid van de pup of aan de gezondheid van de moederhond, dan kun je beter op zoek gaan naar een andere fokker.

De kosten van een Dobermann pup

Gemiddeld betaal je voor een pup tussen de 900 en de 1200 euro. Je koopt dan een pup bij een erkende fokker met een stamboom. Je weet dan zeker dat je een raszuivere Dobermann hebt. Daarnaast moet je rekenen op ongeveer 1100 euro aan jaarlijkse kosten voor je hond.

Die kosten zijn voor zijn jaarlijkse vaccinatie bij de dierenarts, goede voeding, een hondenmand, speelgoed, producten voor het ontvlooien en ontwormen van je hond en kosten voor trainingen die je samen met je hond volgt.

Een gezonde Dobermann kopen

Of je nu een Dobermann koopt of adopteert, je wilt natuurlijk een gezonde hond. De Dobermann is een gezond ras. Er zijn niet veel erfelijke aandoeningen, maar er zijn wel een aantal gezondheidsproblemen waarmee een Dobermann mee te maken kan krijgen.

Eén daarvan is heupdysplasie. Bij deze erfelijke aandoening past het dijbeen niet goed in het heupgewricht. De hond kan pijn en kreupelheid vertonen aan één of beide achterpoten. Soms zie je dat al bij een pup, maar soms komt het pas tot uiting op latere leeftijd.

Color Mutant Alopecia bij de Dobermann

Een andere aandoening die soms voorkomt bij de Dobermann is Color Mutant Alopecia. Deze aandoening komt alleen voor bij de blauwe of fawn vachtkleuren. De honden die deze aandoening hebben worden geboren met een normale vacht.

Als de hond vier maanden tot drie jaar oud is kunnen de symptomen zichtbaar worden. Het haar van de hond wordt broos en valt uit. Alleen het blauwe deel van de vacht worden aangetast. Je Dobermann loopt hierbij een grotere kans op infecties en ontstekingen. Deze aandoening is ongeneeslijk, maar kan wel onder controle worden gehouden door goede shampoos met medicinale werking.

Leer alles over het kopen of adopteren van jouw Dobermann

Overweeg je een Dobermann te kopen of te adopteren? Super! Bekijk dan ook het Dobermann Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Waar je op moet letten bij de aanschaf van een Dobermann

Kijk altijd goed naar de hond die je wilt kopen. Loopt de hond goed, trekt hij niet met zijn achterpoten, zakt hij niet door zijn rug, zien zijn ogen er helder uit? Kijk ook goed naar zijn vacht. Ziet de vacht er glanzend en gezond uit? Zitten er geen kale plekken op zijn vacht? Bij heel veel gezondheidsaandoeningen kun je vooraf niet zien of de hond er wel of geen last van heeft.

Je kunt voordat je de hond koopt, een bloedtest door de dierenarts laten doen. Veel gezondheidsaandoeningen zullen dan wel naar voren komen. Maar het is geen garantie dat je hond aan geen enkele aandoening lijdt.

Een Dobermann adopteren of kopen?

Of je nu voor adoptie van een Dobermann gaat, of een Dobermann koopt, het belangrijkste is dat je een gezonde hond aanschaft. Koop daarom nooit een hond bij een broodfokker. En adopteer geen hond uit het buitenland. Je weet dan nooit precies hoe het karakter van de hond is.

Zorg er altijd voor dat je de hond een aantal keren hebt gezien, voordat je de Dobermann mee naar huis neemt. Dan ken je de hond al een beetje, hij kent jou. En je hebt een goede indruk van de manier waarop er voor de hond gezorgd is.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Dobermann?

Bekijk dan het Dobermann Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Dobermanns. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Dobermann wilde weten in één compleet e-book!”

Dobermann Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Dobermann!

  • Wil je een Dobermann kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Dobermann zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Dobermann trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Dobermann de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Dobermanns en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Dobermann Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Dobermann Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Dobermann Handboek interessant zal vinden.

Welkom Dobermann vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!