Home | Klein maar fijn.. alles over de Dobermann mini (uitgebreid artikel)

Klein maar fijn.. alles over de Dobermann mini (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De mini Dobermann bestaat officieel niet. Er is wel een kleine Dobermann, dat is de Dwergpinscher. Een kleine Dwergpinscher wordt soms verkocht als een mini Dobermann. Dit gebeurt vaak omdat fokkers dan weten dat er veel interesse is in deze hond.

Tegenwoordig willen mensen graag een mini hond. Ze willen de hond zo klein en handzaam mogelijk. En fokkers spelen daar op in. In heel veel gevallen groeit de hond uit tot een redelijk grote hond en komen de eigenaars erachter dat de fokker ze misschien wel heeft voorgelogen.

Het kan ook gebeuren dat je niet te maken hebt met een raszuivere Dobermann, maar dat je mini Dobermann een kruising is van een Dobermann met een andere, kleinere hond. In dat geval weet je ook nooit zeker wat de karaktereigenschappen van je hond zal zijn. Een goede socialisatie en een consequente opvoeding is dan heel belangrijk om je hond te leren kennen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Dobermann nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Dobermann!

Het uiterlijk van de mini Dobermann

De mini Dobermann, of eigenlijk de kleine Dwergpinscher is zeker geen schoothond. Het is een energieke hond en hij heeft ook zeker veel beweging nodig om zijn energie kwijt te kunnen. De mini Dobermann is compact en heeft een zachte, gladde en kortharige vacht.

De vachtkleur is meestal zwart-rood of rood van kleur, net als de vacht van de gewone Dobermann. Ook de mini Dobermann heeft een slank, maar gespierd lichaam.

Het temperament van de mini Dobermann

De mini Dobermann is net zo temperamentvol als de normale Dobermann. Het hondje is intelligent, moedig, trots en energiek. Ook is hij alert en loyaal naar zijn baas. Ze leren snel en ze zijn altijd nieuwsgierig. Toch kan het lastig zijn om de honden iets te leren.

Ondanks dat ze zo klein zijn hebben ze zeker een consequente baas nodig. De mini Dobermann kan fel reageren naar andere honden en huisdieren. Het is belangrijk om ze zo snel mogelijk te leren dat ze alleen mogen blaffen als ze hun baas iets duidelijk willen maken.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Dobermann wordt ook uitgebreid behandeld in Dobermann Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De mini Dobermann een sociale hond

Hoewel de mini Dobermann geen officieel ras is, kunnen we wel zeggen dat deze kleine Dobermann net als de grote hond erg sociaal is. Hij kan goed met kinderen en andere huisdieren overweg. Hoe klein ze ook zijn, het zijn echte waakhondjes.

Ze hebben ook een goed ontwikkeld waakinstinct. Het is belangrijk om de hond te leren dat hij alleen mag blaffen als het echt nodig is. Anders kan het gebeuren dat je een kleine keffer in huis hebt.

De verzorging van de mini Dobermann

De vachtverzorging van de mini Dobermann is erg makkelijk. Je moet het hondje wekelijks borstelen met een rubberen borstel of een verzorgingshandschoen. Ook is het belangrijk om de oren goed schoon te houden. Je kunt dit met een nat watje heel makkelijk schoonhouden.

Het zijn wel hele kleine oortjes. Dus als het niet met een watje lukt, dan kun je het met een wattenstaafje proberen. Het is erg belangrijk dat je nooit met iets in het oor gaat. Dan kun je namelijk zijn gehoor beschadigen.

Het gebit verzorgen

Het gebit van je mini Dobermann moet je twee tot drie keer per week poetsen. Bij de dierenwinkel kun je hiervoor een speciale tandenborstel en tandpasta kopen. Regelmatige poetsen gaat tandsteen tegen. Ook helpt het poetsen van zijn gebit tegen een slechte adem.

Stinkt hij nog steeds uit zijn bek, dan kun je ervoor kiezen om dagelijks de tanden van je hond te poetsen. Houdt ook de nagels van je mini Dobermann in de gaten. Als die te lang zijn kun je ze laten knippen door een dierenarts.

Afmeting en gewicht van de mini Dobermann

Omdat de mini Dobermann officieel niet bestaat, is er ook niets bekend over zijn afmeting en gewicht. Als je een mini Dobermann koopt, dan kan het zijn dat je te maken hebt met een kruising van een Dobermann met een kleinere hond.

Een bekende kruising is bijvoorbeeld die van de Dobermann met de Dobermann. Als de pup de uiterlijke kenmerken van de Dobermann krijgt, dan lijkt het al snel een minivariant van de Dobermann te zijn. Maar officieel heb je dan te maken met een kruising.

De opvoeding van de mini Dobermann

De mini Dobermann heeft net als de grote Dobermann veel baat bij een consequente opvoeding. Vooral als de hond de persoonlijkheid van de normale Dobermann heeft. De mini is een hond die erg intelligent is, maar ook een hond die erg koppig kan zijn.

Hij kan heel snel dingen leren, maar als de hond niet wil, dan is het lastig om zijn aandacht vast te houden. De mini Dobermann heeft een consequente opvoeding nodig en een goede leider. Als je niet een echte leider bent, dan heb je een grote kans dat je mini Dobermann opgroeit tot een hondje dat overmatig blaft.

Leer alles over jouw lieve Dobermann

Wil je álles leren over jouw Dobermann? Bekijk dan ook het Dobermann Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een goede socialisatie van je mini Dobermann

Om je hond goed op te kunnen voeden, is de socialisatie erg belangrijk. Je kunt hier niet vroeg genoeg mee beginnen. Het is belangrijk om vaak visite over de vloer te krijgen als je je kleine Dobermann pup net hebt. Laat hem kennis maken met veel verschillende mensen die bij je thuis komen.

Je mini Dobermann leert dan, dat vreemde mensen niet altijd indringers zijn. Ook is het belangrijk om je mini Dobermann voor een goede socialisatie vaak mee te nemen naar drukke plaatsen. Je hondje leert hier veel van. Al deze ervaringen neemt hij mee in zijn latere leven. Hoe meer hij in verschillende situatie komt als pup, hoe beter hij later met situaties kan omgaan.

Op cursus met je mini Dobermann

Ook al is je mini Dobermann een klein hondje, zijn karakter is dat zeker niet. Hij heeft daarom een goede opvoeding nodig. En een goed begin van de opvoeding is een puppycursus. Je hondje leert hier de basiscommando’s.

Maar hij leert ook omgaan met andere honden en andere mensen. Een goede leerschool voor hem en voor jou. Ook na de puppycursus is het verstandig om nog andere cursussen met je mini Dobermann te volgen.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Dobermann?

Bekijk dan het Dobermann Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Dobermanns. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Dobermann wilde weten in één compleet e-book!”

Dobermann Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Dobermann!

  • Wil je een Dobermann kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Dobermann zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Dobermann trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Dobermann de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Dobermanns en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Dobermann Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Dobermann Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Dobermann Handboek interessant zal vinden.

Welkom Dobermann vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!