Inhoudsopgave
De Dobermann heeft bij zijn geboorte middelgrote oren. Ze hakken slap langs zijn kop. Vroeger werd een aantal weken na de geboorte van de Dobermann de oren in de juiste vorm gesneden.
Tegenwoordig is het op basis van het dierenwelzijn in veel Europese landen niet meer toegestaan om de oren van de Dobermann bij te snijden. De hond zie je nu altijd met zijn leuke middelgrote flapperende oren. Een groot voordeel is dat de hond er nu minder dreigend uitziet. Door de oren krijgt de hond een vriendelijke uitstraling en hij zaait minder angst bij mensen.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Dobermann nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Dobermann!
Waarom de oren van de Dobermann bijsnijden?
Vroeger werden de oren van de Dobermann bijgesneden zodat de hond slanke, dreigende verschijning van de hond extra werd versterkt. De hond boezemde veel angst bij mensen en dat kwam voornamelijk door zijn imposante en dreigende uiterlijk.
Want eenieder die de Dobermann echt kent, weet dat het ontzettend lieve, vriendelijke, intelligente en niet agressieve honden zijn. De Dobermann is een echte waakhond, maar hij zal nooit agressief uithalen. De hond drijft een indringer met gegrom en geblaf in een hoek en wacht dan op zijn baas om het verder af te handelen.
Het spalken van de oren van de Dobermann
Kort na de geboorte werd vroeger de staart van de Dobermann geamputeerd. Een aantal weken later werden de oren bijgesneden in de juiste vorm. De pups moesten dan meerdere weken een kleefverband en een spalk dragen, zodat de oren rechtop gehouden werden.
Uiteindelijk werden het rechtopstaande oren. In eerste instantie werd het bijsnijden niet vanwege het uiterlijk gedaan. De oren werden bijgesneden om het waakvermogen van de hond te ondersteunen.
Een Dobermann met korte oren en een korte staart was moeilijker te pakken door een indringer. Daarom was de Dobermann de perfecte waakhond. Door het snijden van de oren en het amputeren van de staart was de Dobermann ongrijpbaar voor een aanvaller.
Voorheen werd alleen de Dobermann met bijgesneden oren en geamputeerde staart door liefhebbers gezien als ‘de echte Dobermann’. Tegenwoordig is dat beeld gelukkig bijgedraaid. De Dobermann met staart en slappe oren is nu zeker geaccepteerd als een officiële Dobermann.
Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Dobermann (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Dobermann Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Verbod op het bijsnijden van de oren van de Dobermann
In de jaren 80 en ’90 is er in veel Europese landen een verbod gekomen op het bijsnijden van de oren en het amputeren van de staart. Dit verbod is er gekomen op basis van het dierenwelzijn. De Dobermann ziet er nu met zijn lange staart en flapperende, slappe oren een stuk vriendelijker uit.
De Dobermann werd nu ook ineens populairder als familiehond. Nog steeds zie je de Dobermann vaak als waakhond, maar de hond past ook heel goed in een liefdevol gezin.
De vachtkleur van de Dobermann
De Dobermann kan in verschillende kleuren voorkomen. De bekendste kleur is zwart, maar de Dobermann kan ook rood, blauw en reebruin zijn. Een bruine Dobermann lijkt vaak minder dreigend dan de zwarte hond. Het niet meer mogen bijsnijden van de oren heeft al veel van het dreigende voorkomen van de hond weggenomen.
De Bruine Dobermann werd voorheen vaak ingezet als jachthond. Ook vroeger werden zijn oren bijgesneden, maar dat gaf de bruine Dobermann nog steeds een minder dreigend voorkomen dan de zwarte Dobermann.
Het karakter van de Dobermann
De Dobermann is een hond die door veel mensen als dreigend en agressief wordt gezien. Maar liefhebbers kunnen je vertellen dat dat helemaal niet klopt. Het zijn perfecte waakhonden, dat is een waarheid. Maar de honden zullen nooit zonder reden agressief reageren naar vreemden.
Ze zullen hun gezin beschermen, dat doen ze door een indringer in een hoek te drijven. Hierbij bijten ze zelden, ze doen dit door grommen en blaffen. Dan wachten ze tot hun baas het van ze over neemt. Het zijn geen honden die in de aanval gaan. Ze zullen altijd iets waar ze van houden verdedigen.
Leer alles over de kenmerken van jouw Dobermann
Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Dobermann? Bekijk dan ook het Dobermann Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
De Dobermann als liefdevolle gezinshond
De Dobermann van vroeger, de hond met de oren die rechtop staan, had een dreigend voorkomen. Tegenwoordig heeft de Dobermann middelgrote, slaphangende oren. Dat geeft de hond een lief uiterlijk. Met deze verandering in het uiterlijk is de Dobermann van dreigende waakhond steeds vaker een liefdevolle gezinshond. De hond kan goed met mensen, kinderen en andere dieren omgaan.
Ondanks dat zijn uiterlijke verschijning nu veel zachter is geworden, schrikt de Dobermann veel mensen toch nog af. Dat komt door de reputatie die de hond heeft. Een Dobermann wordt in films ook altijd neergezet als een agressieve waakhond. Maar met een goede socialisatie en een consequente opvoeding kan een Dobermann de perfecte gezinshond worden.
De Dobermann opvoeden
Een perfecte gezinshond wordt een Dobermann niet vanzelf. Je zult vanaf pup af aan met de hond moeten trainen. Een puppycursus en een aantal vervolgcursussen zullen zeker nodig zijn. De Dobermann is een intelligente hond, hij leert snel. Maar de hond heeft wel een echte leider nodig.
Anders gaat de Dobermann de leiding in het gezin overnemen en dat wil je natuurlijk niet. Een consequente opvoeding met zachte hand is daarom erg belangrijk. De hond heeft veel training en aandacht nodig. De Dobermann is daarom ook geen geschikte hond voor een onervaren baas.
Een goede opvoeding begint met een vroege socialisatie. Neem je Dobermann pup mee naar drukke plaatsen, laat hem kennismaken met verschillende situatie en geluiden. En leer je hond direct slecht gedrag af. Dit kun je doen door goed gedrag overdreven te belonen. Op een hondentraining leer je hier de juiste trucjes voor. De Dobermann heeft veel beweging nodig. Je zult dagelijks lange wandelingen moeten maken met je hond. Een Dobermann zit altijd vol energie. Hij moet mentaal en fysiek uitgedaagd worden.
Populariteit Dobermann
Na het verbod op het bijsnijden van de oren leek het even alsof de populariteit van de Dobermann af zou nemen. Een aantal fokkers stopten met het fokken van Dobermanns. Zij vonden dat een hond zonder de bijgesneden oren geen echte Dobermann kon zijn.
Toch is de populariteit van de Dobermann vergroot, juist doordat de oren van de Dobermann niet meer bijgesneden mochten worden. De hond werd door zijn nieuwe, lieve uiterlijk ineens erg populair als familiehond.
Nog meer leren over jouw (toekomstige) Dobermann?
Bekijk dan het Dobermann Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.
Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!