Home | De verschillen tussen een Dobermann reu en teef (handige info)

De verschillen tussen een Dobermann reu en teef (handige info)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Dobermann teef en reu verschillen van elkaar. Niet alleen qua grootte en gewicht, maar ook qua karakter. Toch hebben de honden meer overeenkomsten dan verschillen.

Zowel de reu als de teef is een echte waakhond, maar ook zijn ze gek op hun familie en houden ze ervan om dingen samen met het gezin te ondernemen. De Dobermann teef en reu is een sociale, intelligente, vriendelijke en vreedzame hond.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Dobermann nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Dobermann!

De verschillen in grootte tussen de Dobermann teef en reu

Als je een Dobermann teef en reu naast elkaar ziet staan, dan zie je vaak in een oogopslag wie de teef en wie de reu is. Een reu is gemiddeld 66 tot 72 centimeter hoog en een teef is gemiddeld 61-68 centimeter groot. In de meeste gevallen is de Dobermann reu dus groter dan de Dobermann teef.

Het kan voorkomen dat je te maken hebt met een kleine reu en een grote teef. In dat geval kun je je vergissen als je van een afstand moet inschatten wie van de twee honden het mannetje is.

De verschillen in gewicht tussen de Dobermann teef en reu

Qua gewicht zie je ook snel wie het vrouwtje is en wie het mannetje. Een Dobermann teefje weegt als ze volwassen is tussen de 32 en de 35 kilo. En een volwassen mannetje heeft een gewicht tussen de 40 en de 45 kilo. Zelfs een grote teef is dus nog lichter dan een kleine reu. De mannetjes zijn iets forser en gespierder.

Zowel de teef als de reu is nooit mollig of dik. Als dat het geval is, dan is er iets aan de hand met het dieet van de hond. De Dobermann is een slanke, gespierde hond.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Dobermann wordt ook uitgebreid behandeld in Dobermann Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De verschillen in karakter tussen de Dobermann teef en reu

Het temperament van zowel de reu als de teef is te omschrijven als alert, intelligent, onbevreesd, energiek, loyaal, gehoorzaam en zelfverzekerd. De Dobermann heeft de reputatie om fel en agressief te zijn en zelfs in sommige gevallen wreed. Maar een kenner en liefhebben zul je altijd vertellen dat dat helemaal niet klopt.

De Dobermann is een zachtaardige, waakzame en liefdevolle hond. Ze hebben een elegant uiterlijk. Het is een moedige waakhond en een geliefde familiehond.

Het karakter van de reu

Het karakter van de reu is, naast de hierboven gegeven beschrijving, ook nog aan te vullen met onstuimig. De reu is vaak wat onstuimiger dan de teef. Met onstuimig wordt bedoeld dat de Dobermann reu wilder en moeilijker te bedwingen is dan de teef. Dat betekent dat een consequente opvoeding bij de reu nog meer van toepassing is dan bij de teef.

Het is belangrijk dat de hond vanaf het begin weet wat wel en wat niet mag. Ook is het belangrijk dat de hond consequent, maar wel met zachte hand wordt opgevoed.

De Dobermann heeft een goede socialisatie en opvoeding nodig. Het goed opvoeden en trainen van de Dobermann en helemaal van de Dobermann reu kost veel energie, tijd en geduld. Het is aan te raden om altijd direct met je pup te beginnen met een puppycursus. Daarna kun je nog heel veel vervolgcursussen volgen met je Dobermann.

Dat is vaak ook nodig. De Dobermann is een hond die je veel kunt leren, maar hij heeft wel een echte leider als baas nodig.

Het karakter van de teef

De teef is niet zo onstuimig als de reu. Het karakter van de teef kun je aanvullen met aanhankelijk. De hond zal zich snel hechten aan haar gezin en vooral aan haar baas. Het is een hond die heel veel aandacht vraagt. De Dobermann teef staat graag in het middelpunt van de belangstelling.

De hond is heel geschikt als gezinshond, maar heeft wel veel aandacht nodig. Een druk gezin met jonge kinderen is daarom niet de juiste plek voor een Dobermann.

Ook de Dobermann teef moet consequent opgevoed worden. De socialisatiefase is ook bij haar erg belangrijk. Hier kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. Neem je hond regelmatig als pup mee naar drukke parken, winkelcentra of op visite. Laat haar met veel mensen kennis maken.

Ook kun je met haar op puppycursus gaan. De hond leert dan ook goed met andere honden om te gaan.

De opvoeding van de teef en de reu

De Dobermann teef en reu hebben dezelfde opvoeding nodig. Consequent zijn is hierbij erg belangrijk. De honden hebben een leider nodig. Alleen dan kunnen zij de rust vinden om een liefdevolle gezinshond te worden. Ben jij geen leider, dan zal de Dobermann altijd alert zijn.

Hij zal denken dat hij alles moet regelen, dat hij jullie moet beschermen. Je krijgt dan een hond met een over ontwikkelt waakinstinct. Hij kan dan ook overmatig gaan blaffen. Dit geldt zowel voor de Dobermann teef als de reu.

Leer alles over jouw lieve Dobermann

Wil je álles leren over jouw Dobermann? Bekijk dan ook het Dobermann Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Op cursus met je Dobermann teef of reu

Voor zowel de teef als de reu geldt dat een cursus erg goed voor hun ontwikkeling is. Ze leren hier om te gaan met andere honden en met andere mensen. Ze komen op zo’n training in verschillende situaties terecht. En ze leren ook hoe ze daarmee om moeten gaan.

Dat is voor de Dobermann teef en de reu erg belangrijk voor de rest van hun leven. Een goede start is de puppycursus. Daarna kun je samen met je Dobermann nog allerlei vervolgtrainingen volgen.

Kies je een reu of een teef?

Sommige mensen hebben een specifieke voorkeur voor een reu of voor een teef. Als je zelf een keer een nestje pups wilt, dan moet je natuurlijk voor een teef kiezen. Voor velen is de loopsheid van een teef een probleem.

Nu valt dat reuze mee, het zijn vaak een paar druppeltjes bloed en het is slechts een paar keer per jaar. De beste afweging voor een teef of een reu is om naar het karakter van de hond te kijken. En natuurlijk naar jezelf als baas.

Een teef is iets minder groot, iets minder sterk, niet zo onstuimig en iets aanhankelijker dan een reu. Als je stevig in je schoenen staat, maar fysiek niet zo sterk bent. Dan kun je in dat geval misschien beter voor een teef gaan. Een reu is groter, sterker en onstuimiger dan een teef.

Als je kiest voor een Dobermann reu, dan moet je echt van goede huize komen. Zowel fysiek als mentaal moet jij je als een leider kunnen manifesteren. Voor zowel de teef als de reu geldt dat het geen hond voor een beginner is. De Dobermann is een hond voor de ervaren hondeneigenaar.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Dobermann?

Bekijk dan het Dobermann Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Dobermanns. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Dobermann wilde weten in één compleet e-book!”

Dobermann Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Dobermann!

  • Wil je een Dobermann kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Dobermann zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Dobermann trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Dobermann de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Dobermanns en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Dobermann Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Dobermann Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Dobermann Handboek interessant zal vinden.

Welkom Dobermann vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!