Home | Heeft een Dobermann temperament? En wat kan je eraan doen?

Heeft een Dobermann temperament? En wat kan je eraan doen?

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Dobermann is een hond met een loyaal, beschermend, veelzijdig, onverschrokken en assertief temperament. Ze hebben de reputatie een agressieve hond te zijn, maar liefhebbers en fans beweren het tegenovergestelde. Het is een liefdevol en zeer trouwe hond.

De Dobermann staat bekend als een echte waakhond. Hij zal zijn hele gezin beschermen in tijden van gevaar. De Dobermann beschikt over het vermogen om een verscheidenheid aan problemen te voorzien.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Dobermann nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Dobermann!

De ras certificatie van de Dobermann

De Dobermann behoort tot de FCI Rasgroep 2. Hij valt onder de sectie van de Pinschers en Schnauzers, Molosser, Dogtype en Zwitserse Sennenhonden. De herkomst van de Dobermann is Duitsland.

Het is een onbevreesde, intelligente, gehoorzame, energieke, loyale, alerte en zelfverzekerde hond. Het is een lieve gezinshond. Belangrijk is dat de hond goed gesocialiseerd is en een consequente opvoeding krijgt.

De geschiedenis Dobermann

De Dobermann is genoemd naar de eerste fokker van het ras, de Duitse deurwaarder en hondenvanger Karl Friedrich Louis Dobermann. Hij leefde van 1834 tot 1894. Karl wilde een werkhond die allerlei taken aankon en een hond die hem kon beschermen tegen kwaadwillende belastingbetalers en hun waakhonden.

Het is niet bekend welke rassen hij kruiste om de Dobermann te krijgen. Er wordt gedacht aan Rottweilers, Duitse Pinschers en Black and Tan Terriërs.

De Dobermann heeft de kleur en de kracht van de Rottweiler en de snelheid en vasthoudendheid van de Pinschers en Terriërs. In de 21ste eeuw wordt er bij dit ras ook gefokt op kalmte en trouw. De Dobermann is gespierd en evenwichtig van bouw. Er zijn verschillende kleuren mogelijk.

Waarbij alleen de black and tan en brown and tan door de FCI zijn goedgekeurd. In Amerika is de FCI niet erkend en daar wordt wel met de andere kleuren gefokt.

Let op: Het aan- of afleren van gedrag bij jouw Dobermann (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Dobermann Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Dobermann als waakhond

De Dobermann wordt vaak ingezet als waak- en verdedigingshond. Dit past bij het temperament van de Dobermann. Maar als ze goed gesocialiseerd worden en goed opgevoed worden, dan kunnen ze ook hele goede gezelschapshonden zijn.

Ze kunnen voor verschillende disciplines worden afgericht, zoals politiehond, rampenhond of speurhond. Van origine is de Dobermann een waakhond, maar tegenwoordig zie je de hond ook vaak als gezinshond.

Het karakter van de Dobermann

De Dobermann is een hond met een vriendelijk, vreedzaam karakter. Als hij niet goed gesocialiseerd is, kan de Dobermann voor problemen zorgen. Maar met een goede socialisatie en opvoeding is de Dobermann een liefdevolle en uitstekende gezinshond.

De Dobermann staat erom bekend als een hond die veel beweging nodig heeft. Als de hond zijn energie niet kwijt kan, kan de hond opgefokt gedrag vertonen. In dat geval is het beter om de hond niet te straffen voor zijn gedrag. Je kunt dan beter iets actiefs met hem ondernemen.

De opvoeding van de Dobermann

De Dobermann is een temperamentvolle hond. Een goede socialisatie en een consequente opvoeding is daarom erg belangrijk. Ga altijd met je pup op puppycursus. Je hond leert daar de beginselen en hij leert omgaan met andere honden en mensen.

Na een puppycursus is het verstandig om ook nog andere trainingen met je Dobermann te volgen. De hond heeft een goede en consequente opvoeding nodig. Hij heeft een leider nodig. Zonder consequente opvoeding zal de Dobermann dominant gedrag laten zien.

Een goede socialisatie van de Dobermann

De socialisatie van de Dobermann moet zo vroeg mogelijk beginnen. Neem je pup mee naar drukke parken, winkels of andere plaatsen waar veel mensen en honden komen. Hij kan zo goed wennen aan verschillende situaties. Je hond zal hier in zijn latere leven veel plezier van hebben.

Ook is het goed om regelmatig visite uit te nodigen als je een Dobermann pup in huis hebt. Hij leert dan omgaan met vreemde mensen.

Als de socialisatie van je Dobermann niet goed verloopt, dan kan de hond overmatig blaffen. Dat is natuurlijk erg vervelend. Het is daarom belangrijk om je hond zo snel mogelijk te leren dat blaffen alleen nodig is om iets aan de baas duidelijk te maken.

Daarom kun je het beste op puppycursus met je Dobermann pup gaan. Je hond leert hier dat het niet nodig is om tegen alles en iedereen te blaffen.

Leer alles over (ongewenst) gedrag van jouw Dobermann

Wil je álles leren over de opvoeding en het gedrag van jouw Dobermann? Bekijk dan ook het Dobermann Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De perfecte baas voor de Dobermann

De Dobermann heeft een leider als baas nodig. De perfecte baas is daarom iemand die al veel ervaring heeft met honden. Ook iemand die ervaring heeft met grote honden. De Dobermann is een slimme en energieke hond. Hij leert snel, maar hij moet wel weten dat er een roedelleider is die alles onder controle heeft. Als jij dat niet bent, dan zal de hond ongewenst gedrag laten zien.

De Dobermann heeft een liefdevolle, maar consequente opvoeding nodig. Het is verstandig om hier direct mee te starten. Wat je niet wilt dat je volwassen hond doet, moet je je pup ook niet toestaan. Het afleren van ongewenst gedrag is veel moeilijker dan het aanleren van gewenst gedrag. Laat je Dobermann pup direct zien wie de baas is, wat jij verwacht van de hond en wat je niet verwacht van de hond.

De Dobermann als gezinshond

De Dobermann is een hond met veel temperament. Het is belangrijk om je hond goed te socialiseren en consequent op te voeden. Als dat gebeurt dan is de Dobermann een geweldige gezinshond. Hij is aanhankelijk, vriendelijk en lief. De hond zal alles doen om zijn gezin te beschermen.

De Dobermann is lief voor kinderen en kan ook goed met andere dieren omgaan. De Dobermann is een hond met veel energie. In een gezin kan hij goed functioneren, maar hij heeft wel voldoende beweging nodig. Een dagelijkse lange wandeling waarbij de hond zijn energie kwijt kan is noodzakelijk.

Alleen dan zal de hond in huis rustig en lief zijn. Het is een grote hond, dus hij heeft een ruim huis nodig, met het liefst een grote tuin met een omheining. De hond kan dan ook veilig in de tuin zijn energie kwijt.

De Dobermann is een hond die niet goed alleen kan zijn. Je kunt de hond niet de hele dag buiten laten en ook kun je niet voor een langere periode weggaan. De hond is erg gehecht aan zijn gezin en is daarom ook het liefst dicht bij die mensen in de buurt.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Dobermann?

Bekijk dan het Dobermann Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Dobermanns. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Dobermann wilde weten in één compleet e-book!”

Dobermann Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Dobermann!

  • Wil je een Dobermann kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Dobermann zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Dobermann trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Dobermann de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Dobermanns en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Dobermann Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Dobermann Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Dobermann Handboek interessant zal vinden.

Welkom Dobermann vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!