Home | Maak kennis met de witte Dobermann (lang artikel)

Maak kennis met de witte Dobermann (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Dobermann met een witte vacht is niet erkend door de FCI. Officieel is de vacht van de Dobermann zwart of bruin. Witte vlekken zijn niet toegestaan en ook een helemaal witte vacht is niet toegestaan. Je ziet ook niet vaak een witte Dobermann.

Vaak heb je dan ook te maken met een albino. En officieel mag er met albino honden niet worden gefokt, daarom komt een witte Dobermann zelden voor.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Dobermann nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Dobermann!

De witte albino Dobermann

Als je Dobermann ziet met een witte vacht dan is dat vaak een albino hond. Deze Dobermann lijdt dan aan albinisme. Dat is een genetische aandoening die vaker voorkomt bij de Dobermann. Een albino hond is niet zomaar een witte hond. Het is een hond met een roze huid en een roze neus.

En deze honden hebben altijd blauwe of lichte ogen. Het is verboden om met honden die aan albinisme lijden te fokken.

Wat is albinisme?

Albinisme is een genetische aandoening. Honden met deze aandoening hebben geen melanine in de ogen, huid en haar. Het hormoon melanine veroorzaakt pigmentatie. De witte Dobermann heeft geen pigmentatie in zijn ogen, huid en haar.

Melanine zorgt naast pigmentatie ook voor bescherming tegen UVA-stralen van de zon. Daarom hebben honden die lijden aan albinisme speciale zorg nodig.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Dobermann wordt ook uitgebreid behandeld in Dobermann Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Gezondheidsaandoeningen witte Dobermann

De witte Dobermann lijdt aan albinisme. Hierdoor zijn ze gevoelig voor zonlicht. Dat geldt zowel voor hun huid als voor hun ogen. Het gebrek aan melanine beïnvloedt het zicht bij albinohonden. Dat komt aan de ene kant omdat hun netvlies onvoldoende ontwikkeld is en aan de andere kant omdat een iris zonder pigmentatie meer licht doorlaat.

Ook hebben albinohonden vaak last van scheel kijken en van onvrijwillige oogbewegingen. Deze problemen die vaak bij de witte Dobermann voorkomen vormen een duidelijk symptoom om albinisme vast te stellen.

Een ander probleem waar de witte Dobermann tegen aan loopt, is problemen met hun huid. Omdat ze geen pigment in hun huid hebben, is de huid van een witte Dobermann veel gevoeliger voor zonnestralen. Hierdoor zijn albinohonden gevoeliger en vatbaarder voor brandwonden, tumoren en kanker.

Fotofobie bij de witte Dobermann

Doordat een witte Dobermann vaak problemen heeft met zijn huid en ogen, komt fotofobie ook vaak voor bij deze albinohonden. Fotofobie is een afkeer van licht. De witte Dobermann zal zeer heldere plaatsen vermijden.

Dat doen ze omdat het felle en heldere licht hun verblindt vanwege het gebrek aan pigment in hun iris. Daarnaast vermijden ze zulke plaatsen omdat het felle licht hun huid kan beschadigen.

Doofheid bij de witte Dobermann

De witte albino Dobermann heeft ook een grote kans op doofheid. Niet alle honden met albinisme hebben te maken met doofheid, maar het komt wel vaker voor bij deze honden. Daarom is het verstandig om altijd een gehoortest te doen als je erover nadenkt om een witte Dobermann te kopen.

Je kunt natuurlijk zelf het gehoor testen van je witte Dobermann. Maar als je echt zeker wilt zijn dat het gehoor van je hond in orde is, dan kun je hiervoor een dierenarts inschakelen.

Behandeling van albinisme

Er is geen behandeling voor albinisme. Als je een witte Dobermann koopt met albinisme, dan is het verstandig om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Als je hond slecht ziet, dan moet je zo min mogelijk spullen in je huis verplaatsen. Dan weet je Dobermann precies waar alles staat en zal hij zich niet snel aan het meubilair stoten.

Daarnaast is het handig om speelgoed met geluid voor je hond te kopen. Hij kan het speelgoed dan vinden naar aanleiding van het geluid dat het maakt.Bij slecht zicht van je witte Dobermann, is het mogelijk om een bril met speciale

glazen te kopen. Door deze bril, wordt de hoeveelheid licht die in zijn ogen valt verminderd. De bril moet als het donker wordt weer worden verwijderd, anders ziet de hond niets. Ook kan de bril niet de hele dag gedragen worden. Hiervoor moet je altijd advies vragen bij je dierenarts.

De huidverzorging van je witte Dobermann

Je witte Dobermann heeft een speciale huidverzorging nodig. Je moet je albinohond beschermen met zonnebrandcrème als je met hem naar buiten gaat. Ook kun je je hond kleding aantrekken die de huid van je hond tegen de straling beschermd. De kleding moet geen warmte afgeven.

De huid van de witte Dobermann is erg gevoelig, daarom moet je een speciale, zachte shampoo gebruiken om de hond mee te wassen. Deze shampoo kun je bij de dierenarts kopen. Een hond met albinisme is vaak allergisch voor bepaalde materialen, zoals metaal. Het is daarom verstandig om geen halsband te kopen voor je witte Dobermann met metaal.

Leer alles over jouw lieve Dobermann

Wil je álles leren over jouw Dobermann? Bekijk dan ook het Dobermann Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Het gedrag van een witte Dobermann

Het gedrag van een witte Dobermann is vaak anders het gedrag van honden met een andere vachtkleur. Een albinohond is vaak teruggetrokken, timide en wantrouwend. Dat is ook niet zo vreemd, want deze honden kunnen niet zo goed zien of horen wat er allemaal gebeurt. Ze ervaren veel dingen daarom als een bedreiging. Een goede socialisatie is daarom erg belangrijk. En dit moet zo vroeg mogelijk gebeuren.

Witte Dobermann steriliseren

Het leven van een albinohond is niet eenvoudig. Daarom is in Nederland ook verboden om met albinohonden te fokken. Vaak worden witte Dobermann honden gesteriliseerd, zodat ze niet voor nageslacht met deze aandoening kunnen zorgen. Als een albinopup in het nest zit, dan zal een fokker deze pup vaak zo snel mogelijk laten steriliseren.

Albinohonden hebben geen makkelijk leven. Ze kunnen vaak niet lekker vrij naar buiten. Op heldere dagen is de straling te groot voor deze honden om lekker naar buiten te kunnen.Een witte Dobermann heeft net als de

honden met een andere vachtkleur veel beweging nodig. Het is een energieke hond en de hond moet zijn energie kwijt om in huis rustig te kunnen zijn. Voor een baas met een witte Dobermann is dat een uitdaging. Op heldere dagen is het voor de hond namelijk niet mogelijk om lang buiten te zijn.

En toch zul je een manier moeten bedenken voor je hond om zijn energie kwijt te kunnen. Een lange wandeling in de avond of namiddag kan een mogelijkheid zijn.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Dobermann?

Bekijk dan het Dobermann Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Dobermanns. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Dobermann wilde weten in één compleet e-book!”

Dobermann Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Dobermann!

  • Wil je een Dobermann kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Dobermann zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Dobermann trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Dobermann de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Dobermanns en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Dobermann Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Dobermann Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Dobermann Handboek interessant zal vinden.

Welkom Dobermann vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!