Home | Ontdek de kruising Dobermann x Rottweiler: een interessante mix

Ontdek de kruising Dobermann x Rottweiler: een interessante mix

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een favoriete kruising met een Dobermann is die met een Rottweiler. Deze kruising komt vaak voor. Honden uit deze kruising worden Rotterman genoemd. Het is een grote hond, dus je hebt zeker een ruim huis met een redelijk grote tuin nodig als je een Rotterman wilt kopen.

Het is een slimme en intelligente hond, maar ook een hond die erg aanhankelijk en loyaal is.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Dobermann nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Dobermann!

Kruising Dobermann versus Rottweiler: De Rotterman

De Rotterman is een van de populairste Dobermann pups van gemengd ras. De hond is een geschikte gezinshond, maar hij kan ook goed leven met een alleenstaande. De Rotterman heeft net als de Dobermann veel aandacht en beweging nodig.

Een volwassen Rotterman kan een pootlengte hebben van 28 centimeter. Het gewicht van deze kruising tussen een Dobermann en een Rottweiler ligt tussen de 35 en de 65 kilo zijn. Een stuk zwaarder dan de Dobermann, waarvan een reu gemiddeld 40 tot 45 kilo weegt.

Het temperament van de Rotterman

De pups van een Dobermann versus Rottweiler zijn slim en intelligent. Maar de honden zijn ook aanhankelijk en loyaal. Als je besluit een Rotterman te kopen, dan is het belangrijk dat je ervaring hebt met het trainen van grote honden. Deze honden kunnen namelijk dominant en onafhankelijk zijn.

Ze hebben een leider nodig. Als je wilt dat de hond jou als roedelleider accepteert, dan is het noodzakelijk dat je positieve trainingsmethoden gebruikt om de hond te trainen.

De Rotterman heeft een stoer uiterlijk. Het is, net als de Dobermann, geen agressieve hond. De hond staat graag in het middelpunt van de belangstelling. De hond is een echte familiehond. Hij kan niet buiten leven en de Rotterman kan ook niet lang alleen zijn.

Daarnaast heeft dit type hond veel beweging nodig. Het is een energieke en actieve hond. Ze hebben een uitdaging nodig, zowel fysiek als mentaal. De hond zal het leuk vinden om naast de fiets te lopen, of met je te gaan hardlopen. Ook kunnen ze goed los lopen.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Dobermann (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Dobermann Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De levensverwachting van de Rotterman

De gemiddelde levensverwachting van een Dobermann is 10 tot 13 jaar. De Rotterman zit daar net iets onder. Honden die uit de kruising Dobermann Rottweiler komen worden gemiddeld 9 tot 12 jaar oud. Dit heeft te maken met een aantal gezondheidsproblemen die voor kunnen komen bij deze honden.

Veel voorkomende problemen zijn een opgeblazen gevoel, hypothyreoïdie, de ziekte van Von Willebrand, oogproblemen, panosteitis, hartproblemen en bepaalde vormen van kanker.

De ziekte van Von Willebrand

De ziekte van Von Willebrand is een erfelijke bloedziekte die ook vaker bij de Dobermann voorkomt. Als je hond deze aandoening heeft, dan wordt het vermogen van het bloed om te stollen verstoord. Hierdoor kan je hond overmatig bloeden na een verwonding of operatie.

Andere symptomen van deze aandoening zijn bloedneuzen, bloedend tandvlees, of bloedingen in de maag of darmen.

Als je Rotterman aan deze aandoening lijdt, dan is er geen genezing mogelijk. De hond kan behandeld worden door middel van een bloedtransfusie uit het bloed van honden die deze aandoening niet hebben. Je Rotterman kan overigens vaak wel een normaal leven leiden, ondanks dat hij deze aandoening heeft.

Als je zeker wilt weten of je hond deze erfelijke aandoening heeft, dan kun je dit door een dierenarts laten testen. Officieel mag er met honden die deze aandoening hebben niet gefokt worden.

Een kruising Dobermann Rottweiler kopen

Als je besluit dat je een kruising wilt kopen en dat je gaat voor een kruising tussen een Dobermann en een Rottweiler, dan moet je een fokker zoeken die een nestje heeft. De Rotterman is geen officieel ras. Daarom zul je een pup niet bij een erkende fokker kunnen kopen.

Ook zul je geen hond krijgen met een officieel stamboom document. Via een dierenarts of een rasvereniging kun je misschien een adres krijgen waar ze deze kruising fokken.

Let bij het kopen van een kruising wel altijd op of de pups gezond zijn. Het is verstandig om zowel de vader- als de moederhond te zien. Dan weet je zeker dat je echt een kruising koopt van een Dobermann met een Rottweiler. Het mooiste is als jouw pup voortkomt uit twee rashonden.

Dan weet je zeker dat je een echte Rotterman krijgt. Ook weet je dan vaak op welke karaktereigenschappen je kunt rekenen bij jouw pup.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Dobermann

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Dobermann? Bekijk dan ook het Dobermann Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een goede fokker vinden

Een goede fokker voor jouw Rotterman vind je door op een aantal dingen te letten. Koop allereerst geen hond bij een broodfokker. De kans dat je dan een pup koopt met allerlei ziekten is veel groter, dan wanneer je een hond koopt bij een goede fokker.

Een broodfokker kent geen liefde voor de hond. Hij wil alleen geld verdienen en dat is ook zijn enige motivatie. Daarom zijn de moederhonden vaak uitgeput en zwak, omdat ze te vaak een nestje moeten werpen.

Een goede fokker kan je veel vertellen over de Rotterman. Ook weet hij veel over de Dobermann en over de Rottweiler. Hij kan je ook vertellen waarom hij ervoor heeft gekozen om met twee verschillende rassen te fokken. Een goede fokker kijkt ook altijd of jij geschikt bent als baas voor de Rotterman.

Hij weet als geen ander wat de hond nodig heeft en hij kan vaak ook bepalen of jij over het leiderschap beschikt dat nodig is voor deze grote, maar lieve hond.

De kosten van een Rotterman pup

Voor een Rotterman pup betaal je al snel tussen de 800 en 1200 euro. Je krijgt dan een pup die een Dobermann en een Rottweiler als ouders heeft. Vaak zijn de ouders rashonden en dat geeft jou de garantie op een echte Rotterman. De pups groeien uit tot grote honden.

Ze zijn vaak iets hoger dan de Rottweiler en weer iets voller dan de Dobermann. Qua kleurstelling zie je meestal de zwart-bruine vachtkleur. De kop van de Rotterman is iets breder dan die van de Dobermann, maar in de meeste gevallen niet zo breed als die van de Rottweiler.

Naast de aanschafkosten van de pup, moet je ook rekening houden met kosten die jaarlijks terugkeren. Dat zijn de kosten voor de dierenarts, cursussen, voeding, hondenmand, verzorging, maar ook kosten voor het hondenhotel als jij op vakantie gaat.

Gemiddeld liggen deze jaarlijkse kosten tussen de 1100 en 1500 euro. Hierbij zal het meeste geld kwijt zijn voor goede voeding van je Rotterman.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Dobermann?

Bekijk dan het Dobermann Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Dobermanns. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Dobermann wilde weten in één compleet e-book!”

Dobermann Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Dobermann!

  • Wil je een Dobermann kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Dobermann zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Dobermann trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Dobermann de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Dobermanns en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Dobermann Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Dobermann Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Dobermann Handboek interessant zal vinden.

Welkom Dobermann vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!