Home | Zwarte Dobermann: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

Zwarte Dobermann: ontdek deze geweldig mooie hond (uitgebreid artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De zwarte Dobermann is de bekendste Dobermann. Je ziet deze hond vaak in films en in series. Het is de ultieme waakhond en de hond wordt op het witte doek ook vaak als dusdanig neergezet. Maar eigenlijk is de zwarte Dobermann een lieve, aanhankelijke gezinshond. Hij is ook waaks. De zwarte Dobermann zal zijn gezin met zijn leven beschermen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Dobermann nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Dobermann!

De karaktereigenschappen van de zwarte Dobermann

De zwarte Dobermann is een intelligente en actieve hond. De Dobermann is een trouwe, betrouwbare hond. Hij is speels en plezierig in de omgang met het gezin. De zwarte Dobermann is een natuurlijke beschermer en hij zal niet aarzelen om op te treden als hij denkt dat zijn gezin in gevaar is.

De zwarte Dobermann zal nooit agressief zijn zonder een gegronde reden.

Het temperament van de zwarte Dobermann

Je kunt als baas zelf invloed uitoefenen op het temperament van de zwarte Dobermann. Een deel van zijn temperament is bepaald door erfelijkheid, maar een groot deel kun je zelf bepalen door socialisatie en training. Een pup met een goed temperament herken je aan nieuwsgierigheid, speelsheid en hun bereidheid om door mensen benaderd en vastgehouden te worden.

Als je wilt weten hoe jouw zwarte Dobermann zich later zal ontwikkelen, dan is de moeder en de vader van de pup een goede indicator.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Dobermann wordt ook uitgebreid behandeld in Dobermann Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een goede socialisatie van de zwarte Dobermann

Het is belangrijk om zo snel mogelijk te starten met de socialisatie van je zwarte Dobermann. Stel hem bloot aan veel verschillende mensen, bezienswaardigheden, geluiden en ervaringen. Op deze manier kan je zwarte Dobermann opgroeien tot een veelzijdige hond.

Een goede puppytraining is hierbij heel belangrijk. Ook is het goed om regelmatig visite uit te nodigen en om je pup mee te nemen naar drukke parken, winkels of andere plaatsen waar veel mensen komen.

Het dreigende uiterlijk van de zwarte Dobermann

De zwarte Dobermann kan snel overkomen als dreigend en agressief. Vroeger toen de oren nog bijgesneden werden was dat dreigende uiterlijk nog meer van toepassing. Tegenwoordig zorgen de hangende oren ervoor dat de hond nu zelfs geliefd is als gezinshond.

Het karakter van de Dobermann komt ook niet overeen met zijn dreigende en soms agressieve voorkomen. De Dobermann is een liefdevolle en trouwe hond.

De persoonlijkheid van de zwarte Dobermann

De zwarte Dobermann verschilt qua persoonlijkheid niet van de bruine Dobermann. Ze staan erom bekend soms koppig te kunnen zijn. Maar bovenal is het een vriendelijke en vreedzame hond. Hij kan goed met kinderen omgaan en ook met andere honden en dieren.

De zwarte Dobermann zal naar vreemden terughoudend en argwanend zijn. Het is belangrijk dat de hond goed gesocialiseerd en opgevoed is. Hij heeft baat bij een consequente opvoeding met zachte hand. Het belonen van goed gedrag moet hierbij altijd het uitgangspunt zijn.

De verzorging van de zwarte Dobermann

De vacht van de zwarte Dobermann is slanke, gladde en korte vacht. De vacht ligt dicht op de huid. Bij hun nek hebben ze soms een lichte ondervacht. De FCI erkend alleen de zwarte en de bruine vacht bij de Dobermann. Maar er zijn ook honden die een rode of blauwe vacht hebben. De vacht heeft een minimale verzorging nodig. Houdt er wel rekening mee dat de zwarte Dobermann verhaard.

De zwarte Dobermann is een schone hond, met een minimale hondengeur. Het is belangrijk om wekelijks de korte vacht de hond te borstelen met een rubberen borstel of een verzorgingshandschoen. Een bad is in principe niet nodig. Maar als je hond net in iets heeft gerold dat stinkt, dan kun je hem natuurlijk in bad doen. Gebruik altijd een hondenshampoo.

Leer alles over jouw lieve Dobermann

Wil je álles leren over jouw Dobermann? Bekijk dan ook het Dobermann Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De verzorging van de nagels, tanden en oren

Het is aan te raden om de tanden van je zwarte Dobermann 2 tot 3 keer per week te poetsen. Hiermee kun je tandsteenafzetting verwijderen. Het is nog beter om dagelijks de tanden van je hond te poetsen. Hiermee voorkom je tandvleesproblemen en een slechte adem.

De nagels van je zwarte Dobermann kun je maandelijks knippen. Meestal slijten ze vanzelf af en is knippen niet nodig. Een maandelijkse controle kan pijnlijke scheurtjes en andere problemen voorkomen. Het knippen van de nagels is niet altijd makkelijk. Je mag de nagel niet te kort knippen, want dan knip je in de bloedvaten en kun je een bloeding veroorzaken. Als je geen tot weinig ervaring hebt met het knippen van de nagels van je hond, dan kun je de dierenarts om hulp vragen.

Ook de oren van je zwarte Dobermann hebben aandacht nodig. Je moet ze wekelijks controleren op roodheid of een vieze geur. Dit kan wijzen op een infectie. Je kunt de oren van je hond makkelijk schoonmaken met een nat watje. Ga nooit in het oor van je hond. Je mag alleen de buitenkant van het oor schoonmaken.

De prijs van een zwarte Dobermann

Voor een zwarte Dobermann pup betaal je tussen de 900 en de 1200 euro. Je koopt dan een pup bij een erkende fokker. De pup heeft meestal zijn eerste vaccinaties gehad en de pup is nagekeken door een dierenarts. Naast de eenmalige aanschafkosten, moet je ook rekening houden met jaarlijkse kosten.

Per jaar kost je een zwarte Dobermann je ongeveer 1160 euro. Dit zijn kosten voor de dierenarts, voeding, verzorging, hondenmand en een dierenhotel als je op vakantie gaat.

Een Dobermann is een grote hond en je zult maandelijks veel eten voor je hond moeten kopen. Je kunt ervoor kiezen om goedkope voeding te kopen voor je hond. Maar in deze goedkope voeding zitten vaak weinig goede voedingsmiddelen. Je hond zal meer eten, omdat zijn hongergevoel niet wordt gestild.

Voeding met veel voedingsmiddelen is vaak duurder. Maar je hond heeft hier ook minder van nodig. Hij zal eerder een verzadigd gevoel krijgen. Daarom kun je het beste kwalitatief goede voeding kopen. Het is beter voor je hond en je hond heeft er minder van nodig.

Het houden van een zwarte Dobermann is niet goedkoop. Je zult hier voordat je een hond aanschaft rekening mee moeten houden. Ook kan het gebeuren dat je hond toch een ziekte onder de leden heeft. Hierdoor kunnen de kosten voor de dierenarts oplopen. Het kan verstandig zijn om een verzekering af te sluiten voor de dierenartskosten van je hond. Maar houdt er rekening mee dat niet alle kosten gedekt worden door zo’n hondenverzekering.

Nog meer leren over jouw (toekomstige) Dobermann?

Bekijk dan het Dobermann Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. En je krijgt tijdelijk ook nog eens 4 gratis bonus boeken!

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Dobermanns. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Dobermann wilde weten in één compleet e-book!”

Dobermann Handboek bevat 100+ pagina’s vol info, tips en tricks over jouw Dobermann!

  • Wil je een Dobermann kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Dobermann zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Dobermann trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Dobermann de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Dobermanns en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Dobermann Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Het Dobermann Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Dobermann Handboek interessant zal vinden.

Welkom Dobermann vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!